Uskrsno čestitanje redovnica Nadbiskupu 2012.

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu na Veliku subotu 7. travnja upriličena je uskrsna čestitka splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i predstavnicâ redovničkih zajednica u Splitu. U ime sestara Družbe kćeri Božje ljubavi i predstavnica redovničkih zajednica u Splitu i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji svoju čestitku nadbiskupu izrazila je s. Renata Lizatović.




"Mi redovnice grada Splita kao predstavnice svojih zajednica okupile smo se u ovom Velikom tjednu privilegiranom vremenu liturgijske godine u kojem intenzivnije promišljamo Isusovu ljubav za čovjeka, njegovo otkupljenje po muci i smrti na križu. Ovo nam je i milosna prigoda da svake godine iznova promislimo o svojem životu i djelovanju u svjetlu njegova križa", kazala je s. Renata te nastavila: "Često puta u našem životnom hodu susrećemo ljude koji kao dvojica učenika na putu u Emaus, prolaze kroz ovaj život snuždeni, zbunjeni i bez nade. Nažalost nije rijetkost da i mi koji vjerujemo i koji smo se opredijelili za nadu ne potičemo na optimizam i radost života iako smo svjesni da nas Gospodin poziva da ovome svijetu otkrivamo Njegovu blizinu, brigu za čovjeka i nadu vječnoga života. Poziva nas da trajno usmjeravamo svoj pogled prema nebu, prema našem nebeskom Ocu kojega su sveci, poput naše blažene Marije Propetog Isusa Petković doživljavali toliko bliskim i dobrim, čiju je ljubav i providnost bezbroj puta iskusila u svome životu. Stoga je ona neprestance pozivala svoje kćeri: 'Nada u uskrsnuće i vječno blaženstvo, neka vas krijepi i bodri kroz kratki put ovozemnog života. Naše misli neka budu upravljene na nebo, gdje nas naš Božanski Spasitelj čeka'". U radosnom iščekivanju svetkovine Uskrsa, kada je naš Spasitelj pobijedio smrt i darovao nam svoju trajnu blizinu kroz sve dane našega života, pozvani smo, kazala je s.Renata, "da mu otvorimo svoja srca kako bi njegova milost iscijelila sve naše slabosti i rane, kako bismo i u današnjem vremenu, u kojem su istinske kršćanske vrijednosti obescijenjene, uzmogli biti svjedoci Uskrsne radosti, ljubavi i mira". "Preuzvišeni oče nadbiskupe, u ime nazočnih i nenazočnih redovnica grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije zahvaljujemo Vam na očinskoj brizi za nas, na Vašim riječima ohrabrenja za život u djelovanju, Vašu podršku, konkretne poticaje, sugestije, savjete koji su nam neophodni u pronalaženju putova i načina kako biti što djelotvornije i autentičnije u našem poslanju. Zahvalne smo za svako Vaše zauzimanje u Crkvi i za Crkvu. U Vašoj zahtjevnoj i odgovornoj službi pratimo Vas trajnom molitvom", izrekla je čestitku s. Renata, a s. Zdravka Srša je u ime sestara uručila nadbiskupu prigodni uskrsni dar - kalež s pliticom, uskrsno jaje i knjigu bl. Marije Propetog Isusa Petković.
Nadbiskup Barišić zahvalivši na čestitkama i daru, kazao je kako je upravo jedna žena, Blažena Djevica Marija najdublje ušla u otajstvo iščekivanja i nade, velike šutnje Velike subote. Ona je sve to doživjela i prebirala u svom srcu, ohrabrena vjerom i nadom, otvorena događaju uskrsnuća. "Vidim vas povezane s Blaženom Djevicom Marijom i vidim vas u ulozi žena koje idu apostolima navijestiti Radosnu vijest uskrsnuća Gospodinova", kazao je nadbiskup obraćajući se redovnicama. Govoreći o poslanju kršćana i kršćanki, na poseban način osoba posvećenoga života naglasio je da je u današnje vrijeme beznađa osobito potrebno donositi nadu. "Ljudske nade su smrtne. Kažu da nada zadnja umire. Ali kršćanska nada - Radosna vijest uskrsnuća Gospodinova - nadilazi sve naše smrtne i ograničene nade, oživljava ih i prožima besmrtnošću. Veliki tjedan središnje je vrijeme za promišljanje o nadi. Sve naše zajednice sa svojim karizmama znak su Krista uskrsloga. Mi svjedočimo tu stvarnost koja je jača od zla, smrti i grijeha. To svjedočite na različitim poljima i u zajednicama gdje ste prisutne", istaknuo je nadbiskup te je progovorio o bogatstvu vjere kazavši: "Bogatstvo vjere otkrivamo u zajedništvu jer bez zajedništva ne možemo biti kršćani i kršćanke, ne možemo biti osobe posvećenoga života". U tom je svjetlu podsjetio na pismo Svetoga Oca Benedikta XVI. u povodu otvaranja "Godine vjere", o 50. obljetnici početka Drugoga vatikanskog sabora, naslovljeno "Vrata vjere". Pročitao im je taj dio iz Djela apostolskih u kojemu Pavao i Barnaba govore kako je Gospodin i poganima otvorio vrata vjere. "Potrebno je s Kristovim pogledom zaživjeti osobnu i zajedničku vjeru. Potrebno je poznavati vjeru da ona postane pismenija i zrelija, a poznavati vjeru i Krista ne možemo bez poznavanja Riječi Božje", naglasio je mons. Barišić. Potaknuo ih je na dublje promišljanje sakramenata te dara povjerenja poziva i poslanja koje im je Bog povjerio. U tom je surječju podcrtao važnost povjerenja bez kojega je ljudski život nezamisliv. "U Uskrsu otkrivamo veliki dar nade, vjere, ljubavi i povjerenja", kazao je nadbiskup. Čestitajući im Uskrs redovnicama je darovao Psalme i Novi zavjet te je ostao s njima u razgovoru uz sok i kolače.