Radni sastanak Pododbora za kulturni program i duhovni sadržaj

U pripremi Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će biti upriličen u Splitu i Solinu u rujnu 2018. godine, održan je u utorak, 22. svibnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu još jedan radni sastanak Pododbora za kulturni program i duhovni sadržaj pod vodstvom don Mihaela Provića. Na sastanku je bio Perica Orešković iz MUP-a, Matej Sunara s Laudato Tv, Jelena Stupalo iz TZ Solin, Mariana Pivalica iz TZ Split, te Katarina Jurčević, Pere Eranović i Hrvoje Domazet, predstavnici angažiranih mladih, te Jelena Burazin iz Ureda za obitelj SMN. Taj sastanak je treći u nizu, na kojem se nastavilo s intenzivnim pripremama vezanim za sadržaj tjedna uoči Susreta i samog Susreta.

Nakon pozdravnih riječi voditelja Pododbora don Mihaela, krenulo se u raspravu o pojedinim točkama dnevnog reda, odnosno o organizaciji tjedna prije Susreta, te samog Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Nakon iscrpnog rada zaključeno je da će u ponedjeljak 10. rujna biti upriličen okrugli stol na obiteljsku tematiku koja bi obuhvaćala neke izazove današnjih obitelji poput utjecaja tehnologije na obiteljski život, usklađivanja brojnih aktivnosti suvremenih obitelji, prezaposlenosti roditelja i sl. Organizaciju okruglog stola preuzest će Katolički bogoslovni fakultet u Splitu, u suradnji sa Sveučilištem. Na okrugli stol bi se pozvali stručnjaci ali i laici koji bi posvjedočili o izazovima s kojima se susreću u svakodnevnici.

U utorak, 11. rujna bit će predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame“ čiju organizaciju preuzima Katehetski ured. U srijedu, 12. rujna je planiran kulturni program. Zbog kolektivnoga godišnjeg odmora HNK Split, predloženo je da Pero Eranović napravi kulturni program, večer poezije ili da se upriliči izvedba „Miljenka i Dobrile“. U četvrtak, 13. rujna biti će klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u župama Grada Splita i cijeloj Nadbiskupiji. U petak, 14. rujna je veliki humanitarni koncert na Rivi. Na poziv Dražena Zečića koji je također član ovog Pododbora svoje sudjelovanje su osim njega potvrdili: Thompson, Mate Bulić, Tedi Spalato, grupa Dalmatino, Klapa Šufit i klapa Pasika. Osim humanitarnog karaktera koncertom se želi najaviti sam Susret i pozvati hodočasnike u Solin na okupljanje oko Euharistijskog stola.

U subotu 15. rujna ujutro u Split će dolaziti hodočasnici i zato će bit upriličen koncert dječjih vrtića na Rivi i nastupi VIS ova, čime bi se iskazala dobrodošlica gostima. Istu večer u 20 sati bit će Hod svjetla na Gospinu otoku u Solinu gdje se također očekuje veliki broj hodočasnika. U nedjelju ujutro u 9 sati na Gospinom otoku počinje pretprogram prije svete mise, koja je u 10 sati, a nakon centralnog događaja euharistijskog slavlja bit će organiziran koncert zborova mladih te druženje na livadi u Solinu. Bilo je govora o suvenirima, organizaciji hrane i vode za hodočasnike. Podoboru slijedi prikupljanje svih potrebnih dozvola.

Dogovoren je intenzivniji rad Pododbora za sadržaje kako bi se dodatno razradile pojedine sastavnice, i kako bi ovaj radosni događaj, Susret hrvatskih katoličkih obitelji, imao jak odjek u društvenoj javnosti i bio pozitivna poruka o obitelji kao izvoru života i radosti.