Pučkim slavljem i koncertom završeni „Dani dr. fra Bernardina Sokola"

U prepunom klaustru samostana Sv. Ante na Poljudu, nakon mise, u nedjelju, 20. svibnja tradicionalnim pučkim slavljem završena je trodnevna smotra „Dani dr. fra Bernardina Sokola koja se održala od 18. do 20. svibnja u Splitu i Kaštelima.

Na koncertu su nastupili Župni zbor sv. Jurja m. iz Kaštel Sućurca, Klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca, Klapa Podvorje iz Kaštel Sućurca te Pučki pivači zbora „Sv. Cecilija" iz župe Uznesenja BDM iz Kaštel Lukšića. Kroz program je vodila Lejdi Oreb. Dr. sc. fra Bernardin Škunca na kraju zatvaranja prvih Dana priređenih u čast fra Bernardina Sokola jednom ponovio i naglasio da se ne zaboravi: „U svemu svojem bogatom i plodonosnom životu fra Bernardin je djelovao s velikim zanosom, moglo bi se kazati, strastveno: i kao domoljub-Hrvat i kao vjernik-katolik i kao glazbenik. Postao je po tome poznat, što je očito teško padalo šumskim partizanima koji su ga, hvatajući vlast, fra Bernardina kao posve nevinoga bogoljuba, somoljuba i čovjekoljuba htjeli likvidirati. To su, nažalost, učini na okrutan način: u noći 28. rujna godine 1944. uhitili su ga u samostanu na Badiji, ukrcali u brod, navodno za ispitivanje na Visu, ali su ga na pola puta između Badije i Orebića pretukli i utopili u more. U slutnji da će se s njime dogoditi najteže, uoči uhićenja na pisaćem stroju napisao je: „Ka me budu htjeli ubiti kliknut ću: 'Živio Krist Kralj, živio papa, živjela katolička Hrvatska'".

Nakon takvoga strašnog umorstva, komunističke vlasti su nametnuli strogu šutnju i o smaknuću i o životu i velikom glazbenom djelu fra Bernardina Sokola. Dolaskom demokratske Hrvatske, došlo je vrijeme da učinjeno zlo postane još veće zlo, a da nevini i veliki franjevac i glazbenik postane još veći, da dobije sjaj pravednika i veličinu glazbenika. Potom se zahvalio županu Blaženku Bobanu, pokroviteljici Predsjednici RH, gradonačelniku Kaštela, i drugim sponzorima na podršci za organiziranje u obilježavanju fra Bernardinova 130. rođendana, te posebno Renati Dobrić, Milivoju Bratinčeviću, Mihovilu Biočiću te javnim medijima „na promicanju osobe koja je istinska veličina za Hrvatsku". Tajnik Organizacijskog odbora Milivoj Bratinčević je kazao da su u povodu 130. obljetnice rođenja franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika dr. fra Bernardina Sokola već od 2011. godine pokrenute brojne aktivnosti vezane uz otkrivanje posljednjeg počivališta fra Bernardina Sokola na pretpostavljenom mjestu u blizini plaže Trstenica u Orebiću uz vjerodostojne izjave svjedoka, a što je u konačnici urodilo konkretnim pokretanjem postupka od strane Ministarstva branitelja, Odjela za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, a nakon čega bi trebala uslijediti ekshumacija u što skorijem roku. Pozvao je sve nazočne da se pridruže u promicanju djela i lika ovog velebnog glazbenika i mučenika na sljedećoj proslavu koja će se prirediti 28. rujna u prigodi 74. obljetnice mučeničke smrti fra Bernardina Sokola, u njegovu rodnom Kaštel Sućurcu.