Nagrada Judita dr. Dragi Šimundži za knjigu o Maruliću

U povodu Dana hrvatske knjige Društvo hrvatskih književnika dodijelilo je 19. travnja 2018. dr. Dragi Šimundži nagradu Judita za knjigu Marko Marulić pjesnik i didaktičar. Ova knjiga, objavljena u nakladi Književnog kruga u Splitu, proglašena je najboljim djelom iz hrvatske književne baštine u 2017. godini,

Nagradu Judita uručio mu je Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika u sklopu 28. Marulićevih dana. Povjerenstvo nagrade Dana hrvatske knjige u svom obrazloženju istaknulo je da je „Šimundžina knjiga - monografija, vrijedan i prepoznatljiv doprinos u razumijevanju složene tematike Marulićeve književne pojave. U njoj je sabrano autorovo višedesetljetno akribično bavljenje problematikom Marulićeva književnog doprinosa aspektu njegove etičke i estetičke dimenzije, čime je bitno proširen Marulićev recepcijski horizont i značenje te znakovito posviještena kako njegova, tako i pripadnost hrvatskoga nacionalnog bića europskom kulturnom prostoru".

„Monografija Marko Marulić pjesnik i didaktičar bitno proširuje i obogaćuje dosadašnje spoznaje o ocu hrvatske književnosti. Iznova se naglašava njegova iznimnost i književna veličina, ali dodatno osvjetljava duboka ukorijenjenost u biblijsku misao kao najdublji intertekst europske civilizacije te rječito govori u prilog osobite povlaštenosti u našoj i europskoj kulturi“, napisao je u svom obrazloženju prof. dr. Ivan J. Bošković.

Dr. Drago Šimundža, svećenik i teolog Splitsko-makarske nadbiskupije, u svom vrlo bogatom znanstvenom radu napisao je čitav niz članaka i knjiga, a za svoja vrijedna literarna ostvarenja i kulturološki angažman primio je brojne nagrade. Bio je između ostalog dugogodišnji urednik teološkog časopisa Crkva u svijetu, izdavač i prireditelj mnogobrojnih publikacija istoimene izdavačke kuće, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije i prepozit Prvostolnog kaptola u Splitu.