Pokret fokolara obilježio desetu obljetnicu preminuća Chiare Lubich

Već prema tradiciji, u nedjelju nakon 14. ožujka, kada je preminula Chiara Lubich, utemeljiteljica Pokreta  fokolara – Djela Marijina, pripadnici se tog pokreta s područja Dalmacije  okupljaju na prigodnom susretu u velikoj dvorani nadbiskupskog sjemeništa u Splitu i na taj se način pridružuju fokolarskim zajednicama diljem svijeta koje se tih dana spominju svoje osnivačice iz talijanskog grada Trenta, žene koja je u vrijeme II. svjetskog rata u skloništima shvatila da je svjetlo Evanđelja izvor najdublje društvene preobrazbe.  

Nadahnuta Marijom, Chiara je krenula u svijet koracima ekumenskog i međureligijskog dijaloga te izgradnje zajedništva u dobru i s onima koji su drugačijeg svjetonazora, postajući tako svojevrsnom idejnom pretečom II. Vatikanskog koncila.  Ovogodišnji susret, deset godina nakon preminuća Chiare Lubich, u nedjelju, 18. ožujka, pripadnici pokreta s područja Dalmacije  proželi su geslom „Velika mi djela učini Svesilni“.

Nazočne su na početku susreta pozdravili voditelji Pokreta fokolara u Dalmaciji – Brigita Eterović i Andrija Jurić, podsjetivši na Chiarine riječi: „Povelja kršćanskog socijalnog nauka započinje tamo gdje Marija pjeva: Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne; gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne“. Edo Juraga, ravnatelj škole iz Murtera govorio je o svome iskustvu djelovanja u pokretu, a Katica Marić o životu u Marijinom gradu Faro kod Križevaca, jednom od 25 sličnih gradića u svijetu koji funkcioniraju na temeljima  ekonomije zajedništva i razasuti su na pet kontinenata. Arhitekt Florijan Škunca, koji danas upravlja Farom, opisao je svoj  rad na sakralnim objektima u skladu s vizijom umjetnosti kao proroštva novog humanizma, dok je kao gost ovogodišnjeg susreta, akademski slikar Josip Botteri Dini, govorio o umjetnosti, kazavši pri tom da ona pripada području duhovnosti, budući da se i preko ljepote dolazi do Boga. Tijekom susreta pjevao je zbor Unica harmonia koji je prije deset godina nastao u okrilju Pokreta fokolara, a njegovi su članovi svjedočili o radosti susretanja Boga i bližnjih kroz glazbu. Također, mladi i djeca predstavili su svoje aktivnosti u Djelu Marijinu te su prikazani videozapisi o Marijinom gradu Faro i aktivnostima članova pokreta.

Ovogodišnji je susret članova i prijatelja Pokreta fokolara  završio misom u sjemenišnoj kapeli koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić. Predanost Bogu predstavlja umiranje sebi, kazao je nadbiskup komentirajući parabolu o zrnu koje mora umrijeti da bi urodilo plodom, a zatim se osvrnuo na simboliku križa koji mi često doživljavamo kao nešto ogoljeno, premda je „nabijeno sadržajem“ i krije  bogatstvo kakvo je prepoznala, između ostalih,  i Chiara Lubich. U križu je Chiara pročitala znak ljubavi za sve, ljubavi koja je nemoćna i raspeta, ali snažna. „Križ nije znak snažne moći, nego snažne ljubavi!“, poručio je nadbiskup i istaknuo kako samo križ i ljubav zajedno postaju izvorom života. „Križ potvrđuje ljubav, a najočitiji znak nevidljive ljubavi je vidljivi križ!“, kazao je on i dodao kako Isus očekuje da ga upoznamo prije svega po Njegovoj  ljubavi, a ne po napisanom zakonu. Međutim, nas ta velika ljubav plaši. Srećom da ima svjedoka koji nas hrabre poput utemeljiteljice Pokreta fokolara, zaključio je nadbiskup propovijed i zazvao Chiarin zagovor, da nas ona pomakne na putu prema boljem poznavanju Gospodina.