Misa u katedrali u povodu 25. obljetnice HKLD Split

U prigodi proslave 25. obljetnice postojanja splitske podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) upriličeno je misno slavlje u subotu, 17. ožujka u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. Misu zahvalnicu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s don Antom Mateljanom, duhovnikom splitske podružnice HKLD-a, a nazočili su brojni liječnici predvođeni ravnateljem splitskog KBC-a prof. prim. dr. Ivom Jurićem, dr. med i predsjednicom splitskoga HKLD-a doc. dr. Meri Matijaca. Pjevanje je predvodio bogoslovski zbor pod ravnanjem mo. Ivana Urlića.

U sklopu proslave jubileja dan prije, u petak, 16. ožujka, upriličen je znanstveni skup pod naslovom „Ecce Homo! Medicinski i teološki pristupi“. Osvrnuvši se na taj simpozij nadbiskup je kazao kako je nit vodilja znanstvenoga skupa bila otajstvo Kristova trpljenja, odnosno pobožnost križnoga puta u kojemu se kroz 14 postaja promišlja osudu, trpljenje, muku i smrt Isusa iz Nazareta. Međutim, nije mogla izostati ni 15. postaja - Isusovo uskrsnuće od mrtvih - jer upravo ona u konačnici osvjetljava smisao svih 14 prethodnih. Tu 15. postaju slavimo kroz ovo misno slavlje u koje unosimo svoje križeve ali i križeve svojih bližnjih da ih Gospodin uključi u svoj križni put i povede k uskrsnuću, kazao je nadbiskup Barišić.

U svojoj je propovijedi nadbiskup govorio o Isusu liječniku, ali i o liječničkom zvanju i poslanju naglasivši da je i Isusovo i liječničko poslanje skrb o bolesnicima. Kazao je kako se za Isusa uistinu može reći: „Prošao je zemljom čineći dobro“ (Dj), liječio je bolesne, ozdravljao oduzete, vraćao vid slijepima i sluh gluhima. I liječnici nastoje vratiti pacijentu bilo tjelesno i/ili pak duševno zdravlje. Za Isusa je važno cjelovito čovjekovo zdravlje, zdravlje duha i tijela. Nadbiskup se osvrnuo na evanđeoski tekst koji govori kako je Isus ozdravio dugogodišnjeg bolesnika na kupalištu Bethzatha kod Ovčjih vrata u Jeruzalemu. Bolesnik se požalio Isusu kako „nema čovjeka“, nema tko bi ga uronio u kupalište kad se voda uzbiba. Dok on stigne, drugi već prije njega siđe. U tom je svjetlu mons. Barišić podsjetio kako često čovjek u potrebi kaže: „Nema čovjeka“ jer treba nekoga tko će mu pomoći u njegovoj boli. Osobito je to vidljivo kad se ide u bolnicu traži se „veza“, čovjek ali na pogrešan način jer liječnička profesija i zvanje ne može imati nečovjeka, kao ni svećeničko zvanje, istaknuo je nadbiskup. Naglasio je da je prije svega potrebno biti čovjek, a mjera (za) čovjeka je Isus Krist. Zahvalio je liječnicima na predanom radu, na ljudskosti i stručnosti, moralnosti i etičnosti te na svjedočkom kršćanskom životu.

Proslava 25. obljetnice splitske podružnice HKLD-a nastavila se u dominikanskom samostanu u dvorani Vinko Draganja svečanom skupštinom HKLD-a Split i predstavljanjem monografije „Uzdaj se u Gospodina i čini dobro“. Potom će u 13 sati u palači Skočibušić - Lukaris na splitskom Peristilu biti upriličeno otvaranje izložbe „Medicina Sacra“ o kojoj će govoriti prof. dr. sc. Danica Galešić-Ljubanović, Silvija Brkić-Midžić, kustosica i dr. don Ante Mateljan.