Završena korizmena duhovna obnova u Opuzenu

Trodnevna korizmena duhovna obnova koju je u župi svetog Stjepana u Opuzenu predvodio fra Marinko Šakota, župnik župe sv. Jakova iz Međugorja, završena je u nedjelju 11. ožujka misnim slavljem ispred crkve Sv. Roka na Podgradini, kojemu je prethodio križni put od župne crkve Sv. Stjepana. U koncelebraciji bili su don Jure Bjeliš, rektor Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu, i opuzenski župnik don Hrvoje Dragun, a misno slavlje animirao je župni zbor kojim ravna s. Marinela Delonda; za klavijaturama je bila Marijana Franičević, magistra glazbene kulture.

„Bog te ljubi, ali nemoćan je pred tvojom slobodom; da nam nije dao slobodu bili bismo roboti; dao ti je slobodu da se možeš odlučiti - da možeš izabrati, pa čak i ne izabrati Njega. To je ljubav - zato je Bog nemoćan pred našim izborom", naglasio je fra Marinko u propovijedi, te dodao kako Bog želi da čovjek bude sretan, jer stvorio ga je za sebe, da živi s Njim u vječnosti. Isus dolazi u kuću Zakeja, ne da ga sudi već da mu pomogne; zauzima se za ženu preljubnicu koju su htjeli kamenovati; u kontekstu toga, fra Marinko je pozvao vjernike da mole za dar ljubavi, za široko srce, jer, „uzrok odbacivanja čovjeka koji nas je povrijedio nije njegov grijeh,nego naše usko srce, nema mjesta u njemu". Božja ljubav je kao sunce koje sja i dobrima i zlima, zato dolazimo na misu - da upoznamo Isusa i Njegovo Srce, da se nadahnjujemo Isusom koji nam se daje u Euharistiji; Isus nas poziva da gledamo u Njega - u križ, u kojem se krije nevjerojatna ljubav koja sebe daje za nas.

„Bog ti prašta, samo je pitanje vjeruješ li, Bog te ljubi, samo je pitanje, vjeruješ li u to. Svatko od nas može naći razlog grijeha u ljudima da ne priča s njima, ne oprašta im, ali razlog tomu nije grijeh druge osobe, uzrok je - što nema ljubavi u tvom srcu. Budimo toga svjesni i radimo na sebi kako bi ljubav dobila više prostora u nama", poručio je fra Marinko Šakota na kraju trodnevne duhovne obnove. Opuzenski župnik zahvalio mu je što je unatoč brojnim obvezama u svojoj župi kroz koju godišnje prođe milijuni ljudi, izdvojio vrijeme da potakne vjernike na otvoreno srce u kojem će prebivati Bog, te što je tijekom trodnevnice u večeri posvećenoj napose mladima, doveo i tamburaše i klape, koji su Božju ljubav na poseban način posvjedočili glazbom, duhovnošću i ljubavlju.