Proslavljen blagdan Gospe Lurdske u KBC Split-Firule

Na blagdan Gospe Lurdske, koji se slavi i kao Međunarodni dan bolesnika, u nedjelju 11. veljače, misno slavlje u kapelici Sv. Josipa u Kliničkom bolničkom centru u Splitu na Firulama predvodio je duhovni asistent splitske podružnice Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva dr. don Ante Mateljan, profesor KBF-a u Splitu, u koncelebraciji s bolničkim kapelanom don Tomislavom Topčićem.

Misnom slavlju prethodila je molitva krunice Blažene Djevice Marije koju su predmolili Društvo katoličkih medicinskih sestara i tehničara - ogranak Split, a na misi je pjevao Slavljenički tim molitvene zajednice „Kraljice Anđela", Neslanovac, Split. Dr. Mateljan je govoreći o danu bolesnika kazao kako nije lako doći u bolnicu, kao ni doći u posjete u bolnicu te nije lako ni razboljeti se pa leći u bolnicu. „Zanimljivo je da ima nekih mjesta gdje se čovjek susreće s bolesnicima, a da mu to nije teško", kazao je dr. Mateljan te nastavio govoriti o Lurdu kao hodočasničkom mjestu u koji dolaze i oni koji su ozdravili i mole se za druge koji su bolesni. „Isus je onaj koji je Spasitelj i ozdravitelj, a Blažena Djevica Marija još iz najstarijih vremena je ona koja je Spasiteljica, ali koja je i zdravlje naroda, rekao je dr. Mateljan.

Dakle majka je ona koja daje život, isto tako i Isusovu majku zovemo svojom majkom, jer je majka Isusa Sina Božjega. Dakle, oni koji Njemu vjeruju imaju majku. „Ona je majka koja je iznad naših okvira ograničenih prostora i vremena, proslavljena u zajedništvu s Gospodinom i može intervenirati u ovim našim dimenzijama postojanja, svojim zagovorom, svojom zaštitom", kazao je propovjednik te dodao: „Ako zaista ono što činimo, činimo s vjerom, molimo s vjerom, mi zapravo svaki dan moleći Zdravo Mariju potvrđujemo tu vjeru. I Gospina poruka u Lurdu trebala bi se na to odnositi. Ono temeljno zdravlje jest ozdravljenje od zla, koje daje čovjeku slobodu".

Govoreći o Svjetskom danu bolesnika, dr. Mateljan je kazao „da nas taj dan poučava da uz sav trud, uz svekoliko znanje koje je potrebno, uz svu tehniku, potrebna je i ona druga strana, lijek molitve". Istaknuo je i da je nužno da u bolnici bude jedna primjerena kapela. „Ako Bog da trebala bi uskoro u ovoj bolnici biti kapela koja će moći primiti veći broj kako bolesnika tako i drugih vjernika. Zadaća svih nas i biskupa i svećenika, kao i onih koji su u različitim kršćanskim pokretima, udrugama i molitvenim zajednicama i svih koji nose Kristovo ime je da ispune ono što je Krist ostavio kao posljednje svojim učenicima: 'Idite i liječite!'"