Isprika Dalmatinskom portalu

Dalmatinski portal je na svojoj stranici donio tekst pod naslovom: „Nije istina da nijedan splitski medij nije pitao Splitsko-makarsku nadbiskupiju za mišljenje o gradnji crkve na Splitu 3“.

Kao Splitsko-makarska nadbiskupija dužni smo se ispričati Dalmatinskom portalu i to ovom prilikom činimo.

Isto tako dužni smo objasniti kako i zašto je došlo do nenamjerne omaške. Naime, Priopćenje Nadbiskupije je trebalo biti objavljeno 16. siječnja 2018. u 9 sati, a do tada nismo imali upita od medija na ovu temu osim od jedne nacionalne medijske kuće (upit poslan 15. siječnja) koja je istog dana dobila odgovor.

No kako smo u utorak, 16. siječnja u 10 sati imali mnogo ranije dogovorenu i najavljenu konferenciju za medije o daleko važnijoj temi, tj. o Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji kojemu je domaćin Splitsko-makarska nadbiskupija, odnosno gradovi Split i Solin, Priopćenjem o gradnji crkve u župi Blatine-Škrape nismo ni na koji način htjeli zasjeniti temu obitelji i nacionalnog susreta. Zato smo pripremljeni tekst Priopćenja odgodili za 17. siječnja 2018. U međuvremenu je Dalmatinski portal (16. siječnja u 11:49) zatražio komentar kojima smo odgovorili da će dobiti Priopćenje, ali previdom nismo izbacili dio teksta Priopćenja u zagradama koje glase: (niti jedan splitski medij!?)….

Dopustite nam i da naglasimo da je načelni stav Nadbiskupije da ne sudjeluje u medijskim polemikama i da ne odgovara na svaku izjavu koja se u medijima pojavi jer to, prema našem mišljenju i iskustvu, daje prostora besplodnim raspravama u nedogled, a često i skretanje s bitnih tema uz neprimjereno dizanje tenzija.

Uz ispriku uvaženom Dalmatinskom portalu na nenamjernom previdu u tekstu Priopćenja Nadbiskupije, koristimo prigodu zahvaliti svima onima koji objektivno izvješćuju, a sve zajedno pozvati da nam međusobno razumijevanje i uvažavanje budu alat u izgradnji društva.

Split, 18. siječnja 2018.

Splitsko-makarska nadbiskupija