Misa zahvalnica na Staru godinu u splitskoj katedrali

Te Deum – misu zahvalnicu, na Staru godinu 31. prosinca u katedrali sv. Dujma, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U koncelebraciji je bio katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, don Marko Ćubelić, don Ante Mateljan, don Mario Popović i don Gabrijel Kamber.

U svojoj propovijedi nadbiskup je govorio o obitelji, kao maloj i velikoj zajednici (Crkvi, društvu i svijetu) naglasivši važnost potomstva bez kojega se obitelj gasi. U tom je svjetlu upitao: „što bi Abraham bio bez svoga potomstva? Za obitelj potomstvo je biti ili ne biti, bez toga obitelj se gasi. Što bi bio ljudski rod bez potomstva koje nas uvađa u puninu života? Što bismo bili bez Prvorođenca od mrtvih, koji je postao čovjekom i nas posinio, učinio sinovima i kćerima Božjim?“ Podsjetio je kako su Sara i Abraham bili spremni svoga sina - dar Božji darovati potpuno Gospodinu, a Gospodin uzvraća blagoslovom na taj njihov čin i daruje ih potomstvom. Nadbiskup je protumačio i događaj prikazanja Gospodinova u hramu kazavši kako starac Šimun uzima u ruke Isusa i nadahnut u njemu prepoznaje začetnika života, Mesiju i Spasitelja.

U nastavku propovijedi nadbiskup je govorio o tome kako smo postali neosjetljivi, hladni, virtualni te da nam - kao što često papa Franjo naglašava - nedostaje nježnosti. U tom je surječju naglasio da trebamo unijeti zagrljaj u naše obiteljske odnose. „Svi smo se udaljili. Grli li suprug suprugu, roditelji svoju djecu? Više govori jedan gest zagrljaja nego stotinu riječi, dokazivanja, argumenata. Djeca žele ne samo da ih roditelji zagrle nego da se roditelji zagrle jer zagrljaj govori: 'Radostan sam što postojiš. Ti si mi sve!' I mi smo zagrljeni Božjim zagrljajem jer što je Betlehemsko Dijete nego Božji zagrljaj nama“, kazao je mons. Barišić.

Na kraju godine, nastavio je nadbiskup, „trebamo Bogu zahvaliti na vremenu koje nam je darovao u kojem smo rasli i kao ljudi i kao vjernici. Zamolimo ga da bude Emanuel – Bog s nama. U novoj godini u svoju obitelj unesimo ono što je najbitnije zajedništvo, solidarnost, ljubav, ohrabrenje s tim se mijenja obitelj ali i svi drugi oblici društva, Crkve i svijeta.

Na kraju misnog slavlja, svećenici i vjernički puk pjevali su zahvalni himan „Tebe Boga hvalimo“ predvođeni Mješovitim prvostolnim zborom sv. Dujma pod ravnanjem mo. Šime Marovića a uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića.

Potom je katedralni župnik don Tomislav Ćubelić pročitao dva dekreta: dekret o razrješenju katedralne orguljašice mo. s. Mirte Škopljanac Mačina i dekret o imenovanju novoga katedralnog orguljaša i korepetitora Mješovitoga pjevačkoga prvostolnog zbora mo. don Ivana Urlića. U dekretu nadbiskup Barišić zahvaljuje dugogodišnjoj katedralnoj orguljašici s. Mirti na predanom radu i 35-godišnjem sviranju (dekretom od 1990.) u splitskoj prvostolnici istaknuvši da je liturgijsku službu u katedrali činila svečanijom i ljepšom. Zahvalio joj je uime svih katedralnih župnika, svih vjernika i slušatelja kojima je pomagala doživjeti liturgiju ljepšom. Zamolio ju je da i dalje bude dio katedralne glazbene baštine u katedrali svojim iskustvom i neprocjenjivim znanjem te joj uručio prigodni dar. Nadbiskup je zahvalio i s. Veri Jagnjić što je dugi niz godina (1999.-2017.) čistila, kitila, uređivala katedralu i vodila dječji zbor. Mons. Barišić poželio je novom katedralnom orguljašu mo. Urliću obilje Božjega blagoslova u novoj zadaći.

Prigodnu riječ uputila je s. Mirta zahvalivši nadbiskupu, dobrom Bogu, nebeskoj Majci Mariji i sv. Dujmu u čijem je hramu mogla tolike godine slaviti. „Zahvaljujem, također, časnom kanoničkom zboru, bivšim župnicima kao i sadašnjem župniku don Tomislavu Ćubeliću, svem osoblju naše katedrale s kojima se susrećem dijeleći brige i radosti. A nadasve zahvaljujem svojoj redovničkoj obitelji ss. milosrdnica koja mi je omogućila da mogu nesmetano vršiti službu orguljaša u ovoj časnoj i drevnoj Prvostolnici. Želim da novi mladi orguljaš don Ivan Urlić nastavi tu službu s novim žarom i entuzijazmom u suradnji s našim nezaobilaznim maestrom don Šimom Marovićem i Katedralnim zborom i tako slaveći Gospodina uzdiže duše i srca svih vjernika k Bogu i nebeskim stvarima – kako kaže crkveni dokument Musicam sacram“, kazala je s. Mirta Škopljanac Mačina. Potom su s. Mirta i don Ivan zajedno izveli četveroručnu fantaziju za orgulje od A. Hessea u c-molu.