Upriličena duhovna obnova za branitelje i njihove obitelji

Bračno i obiteljsko savjetovalište Splitsko-makarske nadbiskupije u subotu, 16. prosinca u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu organiziralo je adventsku duhovnu obnovu za branitelje i njihove obitelji. Voditelj obnove bio je mr. sc. don Boris Vidović, psiholog, logoterapeut i profesor na KBF-u u Splitu, sa suradnicima. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su VIS Signum iz Kaštel Lukšića i zbor fokolara Unica harmonia iz Splita.

„Branitelji i pitanje smisla“ bio je naslov prvog predavnja mr. Vidovića u kojem je obradio temeljne postavke egzistencijske analize i logoterapije dr. Viktora Frankla, uvodeći nazočne u razmišljanje o duhovnoj dimenziji čovjeka kao onoj po kojoj je čovjek – čovjek i kroz koju jedino može doći do odgovora na pitanje smisla svog života i postojanja. Svatko ima svoj specifični poziv i specifičnu životnu misiju. Smisao je konkretan i pojedinačan – konkretni svijet u povijesnom trenutku kod konkretne osobe.

Čovjek nije onaj koji pita, istaknuo je prof. Vidović, nego onaj kojem život potavlja pitanje a čovjek daje odgovor. Dakle, ne treba se pitati „što je meni život dao“ nego „što ja dajem životu“. Čovjek odgovara, odgovarajući za svoj život jer je odgovornost bit ljudskog postojanja (premda se danas govori samo o pravima). Pred svojom savješću ili Bogom čovjek odgovara čineći (dajući sebe), doživljavajući (primajući) ili zauzimajući stav. Čovjekov odgovor usmjeren je na vrijednosti – stvaralačke, doživljajne i vrijednosti stava. Tek ostvarivanje vrijednosti,vrjednota ili darivanje drugome može ispuniti čovjeka. Pitanje smisla u kontekstu braniteljske populacije je iznimno važno jer se oni danas često prikazuju u negativnom svjetlu (poznata je tužna brojka od više od 3000 samoubojstava).

Premda liječnici, psiholozi i psihijatri neprestano pružaju stručnu pomoć braniteljima, to se često pokazalo kao nedostatno. Ben Shepard, znanstvenik koji je proučavao mentalno zdravlje ratnih veterana, uočio je činjenicu - ako zapovjednici i političari (u godinama poraća) svoj posao dobro obave, najvažniji dio psihijatrijskog tretmana bit će već napravljen. Ako ne, to će umnogome otežati rad kliničara. Svjedoci smo, nažalost, kako političari i odgovorni nisu dobro obavili svoj posao te mnogi branitelji, vojnici pobjedničke vojske, snose posljedice. Zato je vrlo važno da branitelj shvati bezuvjetnu životnu smislenost - najdragocjeniji dar koji su podarili domovini i svima nama – svoj vlastiti život. To im više nitko i nikada ne može oduzeti.

Bračni par dr. Anita i Josip Strujić (branitelj, ing. prometa i teolog), u svom su izlaganju ohrabrili nazočne branitelje posvješćujući im kako su se, braneći svoju domovinu, snagom ljubavi suprotstavili snazi razarajuće mržnje i – pobijedili! „Veće ljubavi nitko nema od ove da tko život svoj položi za svoje prijatelje“ kaže nam Isus. Naši su branitelji tu Kristovu riječ oživotvorili i njihovi će životi zauvijek biti upisani u temelje Hrvatske države i svih njenih naraštaja. „Ako te ljute političari, ne dopusti da ti to uništava život, negativne misli te tjeraju u zlo i bolest...kao što nisi dopustio da te rani neprijateljsko oružje, sad ne dopusti da te rane grijesi i nesposobnosti ljudi. Domovina ne može biti uništena političkim maipulacijama jer iznad svega stoji Bog i štiti ono što si krvlju zaslužio“, zaključili su Strujići.

U drugom dijelu programa sudionici su imali mogućnost svete ispovijedi kod nekoliko nazočnih svećenika nakon čega je slijedila misa koju je predslavio don Boris Vidović a pjevanjem predvodio zbor „Unica harmonia“. Nazočni branitelji bili su oduševljeni ovom duhovnom obnovom potaknuvši organizatore da još čećše organiziraju slične susrete jer su velike patnje i iskušenja kroz koje sa svojim obiteljima prolaze u suvremenom hrvatskom društvu.