Obljetnica obrane Splita i hrvatskog mora

U povodu 26. obljetnice obrane od napada bivše Jugoslavenske mornarice na Split, razbijanja vojnopomorske blokade i oslobođenja najvećeg dijela Jadranskog mora, u srijedu 15. studenoga fra Žarko Relota, gvardijan i župnik, policijski kapelan i dekan služio je 15. studenoga u crkvi Sv. Frane na Obali u Splitu misu zadušnicu za sve poginule i umrle pripadnike Hrvatske ratne mornarice, ali i za sve koji su položili život na oltar Domovine.

Uz najviše predstavnike Hrvatske ratne mornarice, Udruge dragovoljaca HRM, na misi su bili i hrvatski branitelji te članovi njihovih obitelji. Fra Žarko je izrazio zahvalnost Bogu, svetom Duji, nebeskom zaštitniku Splita, i braniteljima koji su, ispovijedajući vjeru i ljubav prema svom gradu i Domovini položili svoje živote i zapitao se kakvu državu imamo. „Prema mom saznanju svaka država na svijetu ima ministarstvo obrane. Jednako tako niti jedna država na svijetu nema ministarstvo napada, ministarstvo agresije i slično. Jedino naši susjedi su imali ministarstvo napada, planirali sve ono što im je po volji. Pokušali su učiniti sve nas robovima svoje politike, žrtvama svoj patološke ideologije", rekao je fra Žarko.

Obraćajući se zatim braniteljima fra Žarko je rekao: „Hvala vam što ste branili i obranili ono što je vrijedno, hvale vrijedno, a to je svoj grad, svoj narod i svoju Domovinu. Vama hvala što ste u tom trenutku nekako 'sredili' one koji su hitjeli čini zlo i onemogućili da naprave puno veće zlo nego ono koje su učinili. Na tome vama veliko hvala!" U sklopu obilježavanja ovog povijesnog događaja, 26. obljetnice obrane Splita i razbijanja vojno-pomorske blokade Jadrana, u splitskoj Vili Dalmaciji otvorena je izložba ratnih fotografija.