Splitska župa sv. Luke na Kocunaru proslavila blagdan svoga zaštitnika

Splitska župa sv. Luke na splitskom Kocunaru proslavila je blagdan svoga zaštitnika sv. Luke evanđeliste u srijedu, 18. listopada, središnjim misnim slavljem koje u župnoj crkvi predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U koncelebraciji su bila četiri svećenika predvođeni župnikom don Borisom Vukasovićem, a slavlje je svojim pjevanje uzveličao župni mješoviti zbor po vodstvom prof. glazbe Irene Pera.

„Kad netko u obitelji slavi imendan, čitava obitelj slavi. Tako se i mi okupljeni na misi na proslavi sv. Luke osjećamo dio ove svečanosti. Dobro je da ima 'stvari' koje nas ujedinjuju jer mnogo je toga što nas dijeli“, kazao je nadbiskup na početku misnoga slavlja.

Mons. Barišić se u svojoj propovijedi sjetio početaka ove župe na splitskom Kocunaru 1994. godine. Tadašnji nadbiskup Ante Jurić uz Sv. Luku na Kocunaru i dvije susjedne župe posvetio je evanđelistima: Sv. Matej na Ravnim Njivama i Sv. Marko na Neslanovcu. U tom je svjetlu progovorio o evanđelistima, a na poseban način o sv. Luki, piscu o milosrdnoj Božjoj ljubavi, molitvi i socijalnoj dimenziji. Lukino se evanđelje među ostalima ističe po brojnim prispodobama o ljubavi, milosrđu i praštanju. Kroz prispodobe koje donosi Luka u svome evanđelju vidi se koliko je Krist smatrao važnim ljubiti one koji su siromašni, bespomoćni, maleni i grešnici. Poziv svakoga kršćanina je biti obasut Božjim milosrđem i to isto zračiti oko sebe kako bismo stvarali bolju društvenu zajednicu.

U svjetlu prispodobe o izgubljenoj i nađenoj drahmi nadbiskup je kazao kako nam se svima može dogoditi da se izgubimo. „Događa se da se izgubimo u obitelji. Otac i majka izgube kćer i sina, djeca izgube roditelje. Malo posvećujemo vremena traženju i malo vjerujemo da se možemo ponovno naći. Postajemo stranci jedni drugima“, istaknuo je nadbiskup dodavši da trebamo ojačati vjeru jer „suprugova vjera jača supruginu vjeru i obrnuto. Vjera roditelja jača vjeru kod djece“.

U nastavku svoje propovijedi vjernicima je protumačio odlomak iz evanđelja, koji govori o tomu kako Isus šalje sedamdesetoricu u svako mjesto u koje je kanio doći. Šalje ih dvojicu po dvojicu da donesu mir i ljubav. U tom je surječju kazao: „Gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime, tu sam i ja među njima, rekao je Isus. Dvije su zapovijedi ljubavi: prema Bogu i prema čovjeku. Ljubav se može svjedočiti jedino u dvoje. I mir nam daje da ga širimo drugima“, naglasio je, između ostaloga, nadbiskup Barišić potaknuvši nazočne da zajedno rastu u vjeri i ljudskosti, nadi i solidarnosti, praštanju i djelima ljubavi.

Na kraju misnoga slavlja riječ zahvale predvoditelju ali i svima koji su sudjelovali u proslavi blagdana uputio je župnik Vukasović. Nakon mise upriličena je procesija.