Proslavljena svetkovina svetog Franje na Kladi u Metkoviću

Fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja i duhovni asistent za FRAMA-u sa rezidencijom u Sinju predvodio je misno slavlje u srijedu 4. listopada, na svetkovinu utemeljitelja franjevačkog reda - sv. Franje, u crkvi posvećenoj svetom Franji na Kladi u Metkoviću. Na početku misnog slavlja prenio je pozdrave svih svećenika i sjemeništaraca koji se nalaze u Sinju,napose onih koji potječu iz neretvanskih krajeva ili su bili na službi u Metkoviću. U koncelebraciji su bili župnik fra Ante Bilokapić, župni vikari fra Duje Jukić i fra Kristijan Šilić, koji po odluci Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja odlazi na novu dužnost u HKM u Frankfurt.

Misno slavlje kojem je prethodila procesija s kipom svetog Franje animirao je župni zbor župe sv. Ilije uz voditeljicu s. Vedranu Krstičević i Ivanu Marić. Govoreći u propovijedi o životu, obraćenju, jednostavnosti i svetosti svetog Franje, fra Josip je pojasnio kako sveti Franjo poručuje da je puno bolje biti jednostavan nego kompliciran čovjek. Bog, u teškom trenutku, kada se nije znalo kako izaći iz krize osobnog života izabire Asiškog siromaha, tj. bogataša da postane siromašan duhom i tako obogati čitav svijet svojom osobnošću. „Kada bi samog svetog Franju upitali na što ga može podsjetiti današnji blagdan - trenutak kada je licem u lice gledao Gospodina, možemo pretpostaviti da bi rekao - biti Krist i promatrati svijet Kristovim očima - očima vjere, povjerenja i pouzdanja", rekao je fra Josip.

Riječi koje je sveti Franjo čuo pred križem - idi popravi Crkvu, ruši se, možemo primijeniti u svom životu. „Puno puta primjećujemo svoje ali i tuđe ruševine; koliko puta primjećujemo stvari koje bi netko trebao promijeniti i pri tome ćemo davati savjete, opomene ili kritike, no Bog nas uporno poziva da prvenstveno tražimo pukotine u svom životu, da ih saniramo na pravi način, postavimo na pravo mjesto kako bi pronašli rješenje mnogih životnih pitanja. Pozvani smo na molitvu. Ovo sveto mjesto na koje ćemo se mnogo puta ponosno pozivati ostat će onoliko sveto koliko ga mi svojom svetošću budemo utvrđivali, podupirali obitelj svetog Franje; jednako tako se vrlo brzo može srušiti, obeščastiti bilo kakvim podjelama, niskim udarcima, ogovaranjima. Na nama je izabrati na koji način pristupati i svetkovati ove blagdane, na koji način pristupati i vrednovati živote, ne samo svetih, nego i onih koji su u našem životu ostavili trag pozitivnog ili negativnog. Danas, u vremenu u kojem postoji mnoštvo podjela,mnogo ružnih stvari, možda Bog u nama vidi rješenje mnogih problema, rješenje koje graniči s ludošću, ali koje postojanošću svoje vjere prepoznaje svoj identitet - prepoznajući Božju volju može učiniti obilje dobra, mira, obilje svega onoga što nam je sveti Franjo svojim primjerom ostavio", poručio je vjernicima fra Josip. Nakon misnog slavlja vjernici su imali prigodu ljubiti moći svetog Franje.