Vjernici i hodočasnici u Splitu dostojanstveno ispratili relikviju sv. Leopolda

Više tisuća vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije i hodočasnika došlo se u ponedjeljak, 18. rujna oprostiti od relikvije tijela svoga omiljenog sveca Leopolda Bogdana Mandića, koja je u Svetištu Gospe od Pojišana u Splitu boravila 16 sati.

Misno slavlje u 8 sati i obred ispraćaja predvodio je provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević u koncelebraciji s oko 15 svećenika. Svoju je propovijed provincijal Šarčević započeo pitanjem: „Tko je taj koji privlači tolike vjernike diljem Hrvatske? Njegova ljepota, stas, nauk?“ te nastavio: „Ništa od toga. Gledano ljudskim očima bio je čovjek 'vrijedan' prezira ali Bog se poslužio njime, kako reče bl. Alojzije Stepinac, da u našem narodu izvede čudesne stvari i velika djela. On to čini i danas. Okupljamo se oko Leopolda odnosno oko Krista kojega je Leopold vidljivi znak. Ovih dana okupljamo se ne oko mrtvoga leša, kako netko reče, nego oko živoga sveca, čovjeka koji privlači mase. Bog preko njega čini velika djela i danas.“

Provincijal je kazao kako se u Svetištu u Padovi nalazi više od 500 volumena knjiga koje imaju po tisuću stranica a u koje su se hodočasnici diljem svijeta upisali i uputili svoje molbe sv. Leopoldu. Istaknuo je kako je i danas živo štovanje sv. Lepoldu, kojemu dolaze ljudi sa sigurnošću da će Bog po njegovu zagovoru uslišati njihove molbe.

Na kraju je vjernike pozvao da budu poput Leopolda „Božje oruđe, da se ne uzdamo u svoje snage nego u Božju pomoć i milost jer Bog je stvorio ovaj svijet ne da propadne nego da ga spasi. Iznesimo mu svoje osobne potrebe, potrebe svoje obitelji, svoga grada i domovine pa i cijeloga svijeta da se ostvari njegova želja da svi budemo jedno s Isusom Kristom. Dok je bio Leopold u Herceg Novom proteklih dana ostvarila se barem nakratko njegova želja da se vrati u rodni kraj ali budući da je bio poslušan poglavarima njegov Istok, njegovo poslanje umjesto s ove strane Jadrana, ostvarilo se u Padovi te je rekao: 'Tko god pristupi meni on će biti moj Istok.'“

Nakon mise relikviju svečeva tijela volonteri Croce Verdea iznijeli su iz crkve, a brojni vjernici čekali su ispred crkve i pratili stavljanje tijela u kombi i odlazak prema Rijeci. Bilo je pljeska, suza radosnica i pjesme, a osmijeh nije silazio s lica vjernika. Zvona Gospe od Pojišana su zvonila a kolona s neraspadnutim tijelom sv. Leopolda napustila je Split.
Ispraćaju je nazočio i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, talijanski kapucini s rektorom Svetišta sv. Leopolda iz Padove, fra Miljenko Vrabec, župnik župe Gospe od Pojišana, mons. Miroslav Vidović, generalni vikar ali i predstavnici lokalne vlasti - splitski dogradonačelnici Jelena Hrgović i Nino Vela.

Oko 50.000 vjernika, svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi, sjemeništarci i kandidatice prošli su protekle noći i ovoga jutra u mimohodu pored relikvije sv. Leopolda, moleći iz dubine duše, iznoseći u tišini svoje zahvale i molbe. Veći broj svećenika bio je na raspolaganju za ispovijedi kojoj su pristupili brojni vjernici. Tijekom dana u Svetištu su bile tri mise, a od samog dolaska relikvije tijela sv. Leopolda pa sve do odlaska vjernici nisu prestajali dolaziti izraziti štovanje. Organizatori su izrazili zadovoljstvo velikim odazivom vjernika ali i samom organizacijom koja je prošla u najboljem redu, a kojoj su pridonijeli djelatnici PU Splitsko-dalmatinske, brojni redari i volonteri.