Velika Gospa u svetištu Gospe Stomorije

U hrvatskom prasvetištu Gospe Stomorije u Kaštelima svečano je proslavljena svetkovina Uznesenja BDM na Nebo. Misu uočnicu predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović u koncelebraciji s dr. don Marinkom Stantićem i župnikom don Darijem Čorićem.

Slavlje je započelo u župnoj crkvi sv. Petra ap. u Kaštel Novom odakle je u velikoj procesiji krenulo prema prasvetištu. Sliku majke Božje - Gospe Stomorije nosili su bratimi bratovštine, policija, vatrogasci, lovci, mladi, brojne molitvene zajednice i udruge, momci u narodnoj nošnji iz Vrlike, mladi iz Subotice, koje je i ovo ljeto ugostila župa sv. Petra, i mnogi drugi.

Misnom slavlju nazočilo je više tisuća hodočasnika iz Kaštela i okolnih mjesta. U propovijedi je mons. Vidović kazao kako proslavom Uznesenja BDM na nebo svi putovi vode prema njoj, prema njenim svetištima, kao što je u starom Rimu bila poslovica da svi putevi vode u Rim, danas svi putevi vode k Mariji. Kao što se Marija uputila svojoj rođakinji Elizabeti u gorje, svi smo mi krenuli na ovaj hodočasnički put prema ovom drevnom prasvetištu da bismo se susreli s njom, svojom nebeskom majkom, i preko nje susreli se i s njenim Sinom. Istaknuo je da od Marije možemo naučiti dvije važne stvari u životu, a to su kako se odnositi prema Bogu i drugima. Marija nam je najbolji primjer i putokaz u svemu tome. Mons. Vidović istaknuo je da živimo u veoma užurbanom vremenu kada ljudi sve manje imaju vremena jedni za druge i kako se često ljudski odnosi svode na površnost komunikacije, i umjesto istinskih susreta komunikacija se najčešće odvija preko sms poruka, mailova i društvenih mreža. Čovjek smatra da mu odlazak drugome oduzima njegov komoditet i udobnost, ali bez njega nema pravog susreta s drugim, susreta lice u lice, a to nam je više od svega potrebno i upravo nas to Marija uči. Nakon misnog slavlja održano je molitveno bdijenje različitih molitvenih udruga i pokreta iz župe, a župnik don Darijo zahvalio je svima prisutnima koji su pomogli u pripravi toga slavlja.

Današnja crkva Gospe Stomorije, koja je bila nekoć crkva sv. Marije od Špiljana, sagrađena je u svome prvotnome obliku 1189. godine kao župna crkva nekadašnjega potkozjačkog naselja Špiljan i do dana današnjega bila je i ostala na ovim prostorima oaza molitvenog života i štovanja Blažene Djevice Marije kao Gospe Stomorije.