Imenovanja i premještaji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2017.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić objavio je dekrete o razrješenjima i imenovanjima svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, koji stupaju na snagu danom 21. kolovoza 2017. godine.

Mr. sc. don Boris Vidović razriješen je službe rektora Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, a novim rektorom je imenovan mr. sc. don Jure Bjeliš, dosadašnji ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa. Službu vicerektora u Centralnom bogoslovnom sjemeništu, umjesto mr. sc. don Marija Buljevića, preuzima mo. don Ivan Urlić, a duhovnikom je imenovan don Stipan Šurlin, dosadašnji župnik župe Uznesenja BDM u Kaštel Lukšiću i dekan Kaštelanskog dekanata. Dr. sc. don Edvard Punda, koji je do sada vršio službu duhovnika u Centralnome bogoslovnom sjemeništu, imenovan je ravnateljem Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu.

Župnikom župe Uznesenja BDM u Kaštel Lukšiću imenovan je mr. sc. don Marijo Buljević, dosadašnji vicerektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Mons. Miroslav Vidović, generalni vikar, razriješen je službe župnika župe Male Gospe - Muć Donji. Don Marin Marčić, župnik župa sv. Marka ev. – Orah i sv. Ivana Krstitelja – Stilje, razriješen je tih službi i imenovan je župnikom župe Male Gospe – Muć Donji. Župnikom u župama Orah i Stilje imenovan je don Ivan Đonlić, dosadašnji župni vikar u župi Presvetoga Srca Isusova na Visokoj u Splitu. Dr. sc. don Jure Strujić razriješen je službe župnika župe Presvetoga Trojstva – Sitno Donje, a službu župnika te župe preuzima don Jozo Gojsalić, ekonom Nadbiskupije i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera.

Don Senko Antunović, župnik župe Kraljice neba i zemlje u Pločama, razriješen je te službe kako bi se zdravstveno oporavio, a za to vrijeme je stavljen na raspolaganje Hrvatskoj inozemnoj pastvi. Župnikom te župe imenovan je dosadašnji sužupnik don Ante Antunović s danom 7. srpnja 2017. godine.

Mladomisnik don Gabrijel Kamber i dalje će vršiti službu Nadbiskupovoga tajnika i bilježnika Nadbiskupskog ordinarijata. Župnim vikarom u župi Presvetoga Srca Isusova na Visokoj u Splitu imenovan je mladomisnik don Luka Stipinović.

U župama u kojima djeluju franjevci Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja također je došlo do nekih personalnih promjena. Fra Pavao Norac-Kevo razriješen je službe župnika župa Sv. Jurja m. - Baćina i Uznesenja BDM - Plina, a za novoga župnika je imenovan fra Kristijan Perković, koji je do sada vršio službu župnog vikara u Šibeniku. Fra Denis Šimunović razriješen je službe župnika župe sv. Roka u Vinjanima, a novim župnikom je imenovan fra Josip Sušić koji je do sada vršio službu u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Kölnu. Fra Eugen Poljak razriješen je službe župnoga vikara u župi Gospe Sinjske u Sinju, a vršit će službu ispovjednika u tom svetištu. Njihovi dekreti stupaju na snagu 18. kolovoza 2017. godine.

U župi Svete Obitelji Nazaretske na Sukoišanu u Splitu, kojom upravljaju franjevci Hrvatske provincije Franjevaca trećoredaca glagoljaša, također je došlo do personalnih promjena. Budući da je župnik na Sukoišanu fra Ivo Martinović imenovan provincijalom, razriješen je službe župnika, a novim župnikom je imenovan dosadašnji župni vikar u toj župi fra Kristijan Kovačević. Župni vikar fra Hrvoje Perković razriješen je te službe, a novim župnim vikarom imenovan je fra Tomislav Vrsaljko.