Imotski: Dan Provincije

U Franjevačkom samostanu sv. Frane u Imotskom u srijedu, 5. srpnja 2017. održan je Dan Provincije, odnosno susret fratara Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Taj se susret redovito održava na Visovcu, a ove je godine održan u Imotskom povodom proslave 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Osmanlija. Na susretu se okupilo 85 fratara.

Program je počeo okupljanjem braće kod samostana, nakon čega je u crkvi sv. Frane uslijedilo pokorničko bogoslužje koje je predvodio mjesni gvardijan fra Kristian Stipanović. Misno slavlje predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman, a pjevanje je animirao zbor bogoslova i novaka.

U prigodnoj je propovijedi provincijal rekao da je ovogodišnji Dan Provincije dio slavlja Imotskog i Imotske krajine. Stari su Imoćani prije 300 godina zasluge za oslobođenja svoga kraja pripisali Blaženoj Djevici Mariji, koju od tada pod nazivom Gospa od Anđela štuju kao svoju zaštitnicu. Želimo i mi, kao fratri koji stoljećima djeluju na ovom prostoru, zahvaliti Bogu za dar slobode i sve milosti koje je po Gospinu zagovoru dao vjernicima Imotske krajine. Zahvalni smo Bogu za svu našu braću koja su u prijašnjim, često teškim i izazovnim vremenima, djelovala u imotskom samostanskom okružju.

Povezao je Dan Provincije s liturgijskim slavljem slavenskih apostola Ćirila i Metoda, odnosno evanđeoskim ulomkom u kojem Isus šalje 72 učenika da propovijedaju Evanđelje. Potaknuo je prisutnu braću da hrabro prihvate Božje poslanje u svom životu te da mole Gospodina da u našem vremenu, koje je također puno izazova i teškoća, poput fratara u prijašnjim stoljećima narodu donose radost, utjehu i snagu Evanđelja. Uslijedilo je predstavljanje provincijske monografije „Gospodin vam dao mir“, o kojoj su govorili fra Luka Tomašević i fra Anđelko Domazet. Susret je završio ručkom i druženjem pod šatorom ispod samostanskog cedra.