Održan seminar o kršćanskom glasu u medijima

Dvadeset polaznika različitih profesija sudjelovali su u prvom komunikacijskom seminaru koji je organizirao Franjevački institut za kulturu mira o temi „Kršćanski glas u medijima“ od 26. do 30. lipnja u Splitu. Među polaznicima bili su voditelji udruga kršćanske provenijencije, predstavnici crkvenih ustanova, medijski djelatnici, svećenici i redovnice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Program seminara osmislili su stručnjaci za komunikologiju profesori Danijel Labaš i Igor Kanižaj sa Sveučilišta u Zagrebu. Sakupljena nova znanja i iskustvo predavača - a uz spomenute Labaša i Kanižaja, s polaznicima su radili: Jerko Valković (Hrvatsko katoličko sveučilište), Franjo Skoko iz Millenium promocije, te Tamara Gazdić Alerić i Marko Alerić, koji su vodili radionice jezično-stilskih vježbi - trebala bi pridonijeti razvoju kreativne platforme za nove ideje i nove načine prenošenja i svjedočenja vjere u javnome i medijskom prostoru, te se na taj način uklopiti u crkvenu ideju nove evangelizacije naše kulture i društva. To je polaznicima poželio i prorektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Boris Maleš, prenijevši nazočnima pozdrave rektora Sveučilišta.

Program se sastojao od više modula kojima se temi pristupilo kroz različite perspektive: odnos medija i vjere, oblici komunikacije u javnom nastupu, komunikacija s medijima, komunikacijske vještine i medijski jezik. Kroz predavanja, radionice i projekcije filmova, koje su bile popraćene raspravom i analizom polaznici su ne samo stekli uvid u prisutnost i utjecaj medija, nego bi trebali biti osposobljeni za javno zastupanje humanističkih i vjerskih vrjednota te stjecanja kritičkog odnosa u odabiru medija i načina kako u njima nastupati.

Predavači su, između ostaloga, naglasili važnost pozitivnoga stava prema medijima, odnosno otvorenosti Crkve prema javnosti što uključuje: iskrenost, transparentnost i jasnoću kako bi što uspješnije prenijela svoju poruku i komunicirala sa suvremenim svijetom. Krajnji je cilj ovoga projekta poboljšati predstavljanje Crkve i katoličkoga nauka u medijima, kako u informativnim rubrikama i programima, tako i u radijskim i televizijskim raspravama i općenito u javnome prostoru. Sam seminar sigurno će biti doprinos novoj evangelizaciji, te pomoći katoličkim vjernicima, tj. Crkvi da izravno progovori našoj suvremenoj kulturi načinima koji su razumljivi današnjem čovjeku i njegovom senzibilitetu, kazao je Danijel Labaš dodavši da je važna „krepost odvažnosti izlaska u javnost“. Dr. Kanižaj je zaključio da će „Crkva uvijek biti među tri institucije kojima se najviše vjeruje“. Na kraju seminara podpredsjednik Instituta fra Bože Vuleta podijelio je svim polaznicima diplome.

Fotogalerija: Franjevački institut za kulturu mira