Pepelnica u splitskoj prvostolnici

„Danas započinjemo milosno korizmeno vrijeme, vrijeme dubljeg ulaska u Pashalno otajstvo. Na tom korizmenom hodu nismo sami, s nama su braće i sestre ali i Isus Krist koji nas hrabri i koji je sam prošao taj put“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje s obredom pepeljanja na blagdan Pepelnice 1. ožujka u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. U koncelebraciji je bilo osam svećenika među kojima i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, ravnatelj CBS-a u Splitu mr. don Boris Vidović i katedralni župnik don Tomislav Ćubelić.

Korizmeno vrijeme započinje blagdanom Pepelnice i pepeljanjem, simboličnim činom koji govori o ljudskoj ograničenosti i smrti, stvarnosti od koje čovjek ne može pobjeći ali je može protkati smislom i Kristovim životom. Stoga je korizma radosno prihvaćanje života u perspektivi uskrsnuća, kazao je nadbiskup. U propovijedi je govorio o korizmi kao vremenu priprave u kojem Crkva vjernicima stavlja na srce određene konkretne aktivnosti koje su pozvani činiti tijekom ovog vremena osobne i zajedničke duhovne obnove i povratka Bogu, a to su: molitva, post i milostinja.

Upozorio je na „licemjernost“ koja prati naše čine, molitvu, post i milostinju. „Molimo, postimo i milostinju dajemo vrlo često da nas drugi vide i da se prikažemo boljima nego što jesmo. Mnogi poste jer žele smršaviti. Činjenica je da nismo baš zdrava nacija, previše je pretilosti i često čujemo savjete: pazite na ishranu i gibajte se! Pretilost je poremećaj, ali postoji još dublji poremećaj između nas i Gospodina, nas i bližnjih. Nezdravi su nam odnosi i pitamo se kako ih ozdraviti?“, naglasio je mons. Barišić te dodao da „i za to vrijedi: pazi čime se hraniš i gibaj se! Hranimo li se Riječju Božjom, sakramentima, nedjeljnom misom, pravim postom, molitvom i milostinjom? Gibamo li se tako da izlazimo iz sebe i zatvorenosti u egoizam?“, upitao je nadbiskup Barišić te nastavio: „Licemjerni smo i želimo se prikazati boljima nego što jesmo. Možda druge i uspijemo zavarati, ali Boga ne možemo prevariti. Licemjerje nas odvodi u ropstvo, a Gospodin nas želi slobodne. Korizma je, upravo, vrijeme prelaska iz grešnoga života u bolji, iz zarobljenosti u slobodu, iz tame u svjetlo.“

Na kraju misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uzveličao katedralni zbor i bogoslovi, poželio je svima da im korizma bude uistinu milosno vrijeme, vrijeme duhovnoga rasta.