Split: Mladomisnici položili jurisdikcijski ispit

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša primio je, u ponedjeljak 27. lipnja u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, sedmoricu novozaređenih svećenika Splitske metropolije i njihove profesore mentore: don Alojzija Čondića, fra Šimuna Bilokapića i don Antu Rako.

Uz srdačnu dobrodošlicu na početku susreta i zajedničke molitve nadbiskup Kutleša je mladomisnicima čestitao na sakramentu svećeničkog ređenja, te ih podsjetio na važnost jurisdikcijskog ispita i ovlasti trajnog ispovijedanja. Naime, svećenička moć odrješivanja grijeha povezana je sa sakramentom svetoga reda ali za njezino valjano vršenje potrebna je ovlast ordinarija, koji treba imati moralnu sigurnost da služitelj navedenog sakramenta ima potrebnu osposobljenost. Davanje ili ukidanje ovlasti od mjesnog ordinarija vrijedi u cijelom svijetu. U tom ih je vidu podsjetio na foro interno/externo istaknuvši da vjeruje da su usvojili sva potrebna znanja koja će trebati praktično primijeniti. Svećenikova sposobnost prosuđivanja u ispovijedi je izrazito važna, osobito u razlučivanju grijeha, kako bi mogao dati odrješenje kojim pokornik ulazi u puno zajedništvo s Bogom i Crkvom.

Mons. Nediljko Ante Ančić i mentori proveli su s novozaređenim svećenicima jurisdikcijski ispit, provjerili njihovo poznavanje pojedinih crkvenih propisa, moralnih načela i pastoralne primjene. Komisija je zajednički donijela svoje mišljenje o prikladnosti kandidata za dobivanje ovlasti trajnog ispovijedanja i za dobivanje potvrde o položenom jurisdikcijskom ispitu, te im obznanila da su svi uspješno položili.

Potom je nadbiskup Kutleša podijelio ovlast trajnog ispovijedanja dvojici svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije: don Antunu Mati Antunoviću i don Klementu Radosoljiću, te potvrde o položenom jurisdikcijskom ispitu trojici svećenika Dubrovačke biskupije: don Ivi Markiću, don Juri Paponji i don Miši Pecotiću i dvojici svećenika Šibenske biskupije: don Šimi Pleadinu i don Anti Vrciću. Susret je završio zajedničkim ručkom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gradonačelnik Ivica Puljak sa svojim je zamjenicima, Bojanom Ivoševićem i Antoniom Kuzmanićem u utorak, 19. srpnja, ...
Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u srijedu 13. srpnja 2022. da je papa Franjo splitsko-makarskog nadbiskupa i ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša primio je, u utorak 12. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u ...
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i njegovi zamjenici Ante Šošić i Stipe Čogelja, predsjednik ...
Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua stavio je metropolitanski palij na ramena ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša primio je, u četvrtak 7. srpnja u zgradi Nadbiskupskog ...
U Vepricu je u srijedu 6. srpnja održan studijski dan Splitske metropolije za mlađe svećenike zaređene tijekom ...
Klinički bolnički centar Split je u petak 1. srpnja posjetio splitsko-makarski nadbiskup i metorpolit mons. Dražen ...