Nadbiskup Barišić krstio malenu Helenu Mariju – sedmo dijete u obitelji Tadić

Svečano i radosno bilo je u župi Solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu u četvrtak, 14. listopada. Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je misno slavlje za vrijeme kojega je krstio malenu Helenu Mariju, sedmo dijete u obitelji Daniela i Vicky Tadić.

Na početku euharistijskog slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao župni zbor, župnik don Ante Matešan zahvalio je nadbiskupu na pohodu ovoj župi i što se rado odazvao podijeliti sakrament svetog krštenja sedmom djetetu u obitelji Tadić. Roditeljima je čestitao i zahvalio na snažnom svjedočanstvu kojeg daju svojim životom. „Ova obitelj je na svom putu zagledana u Krista. Neustrašivo živi po Njegovim načelima i zrači kršćanskom radošću“, istaknuo je župnik.

Pozdravivši nazočne roditelje i djecu, rodbinu krštenika, baku i djeda te kuma nadbiskup Barišić je, u svojoj propovijedi, govorio o vjeri u milosrdnog Boga koji je nama grešnicima, darujući svoga sina Isusa Krista, očitovao svoju ljubav, pravednost i vjernost. Naglasio je kako se mi sami ne možemo spasiti svojom iskrenošću, pravednošću, dobrotom i poštenjem jer smo grešni i ograničeni, no da ćemo zadobiti spasenje ako prihvatimo Krista i vjeru u Boga ugradimo u svoj život. „U tome nam pomažu sakramenti. Krštenjem se ucjepljujemo u Krista i postajemo braća i sestre međusobno i s Njim. Time zadobivamo dostojanstvo da smo sinovi i kćeri Oca nebeskoga što nadilazi sve titule koje u životu možemo steći. Koliko smo toga svjesni?“, upitao je nadbiskup te protumačio simbole u obredu krštenja koji nam pomažu bolje shvatiti nevidljive milosti koji se tim sakramentom izlijevaju na nas da bi mogli biti proroci i svjedoci ove Ljubavi.

Govoreći o važnosti koju obitelj ima za Crkvu i čitavu društvo spomenuo je kako ga je strah rezultata popisa stanovništva koji je u tijeku jer ćemo shvatiti da nas je sve manje, da nestajemo. „Kao da ljudi našeg vremena imaju 'pedofobiju' - strah od djece, od novoga života. No, moramo se zapitati kakvu ćemo budućnost imati? Društvo ne može funkcionirati bez novih života. Svi imamo svoga zubara, liječnicu, odvjetnika, svećenika, pekara i mesara. No i njih netko treba roditi i odgojiti. Bez djece nećemo imati ništa“. Istaknuo je koliko je važno vrednovati obitelji, posebno one s više djece, koje darivaju život društvu i Crkvi. „Treba ih podržati materijalno, ali još i više stvarati pogodan mentalitet i psihološko ozračje. Njihova djeca će u budućnosti zauzeti važne uloge u našem društvu, a kada rastu okružena braćom i sestrama već od malih nogu žive 'sabor' u obitelji, uče se dijeliti, civilizirano razgovarati te su upućeni jedni na druge“, kazao je. Pozvao je sve okupljene da svojim molitvama prate malenu Helenu Mariju i njenu obitelj kao i sve naše obitelji.

Na samom kraju euharistijskog slavlja nadbiskup Barišić je obitelji Tadić udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2020. godine kršteno je 155 djece u obiteljima s četvero i više djece. Od toga je bilo 87 krštenja četvrtog djeteta, 32 krštenja petog djeteta, 12 krštenja šestog djeteta, 2 krštenja sedmog djeteta, 3 krštenja osmog djeteta, 1 krštenje desetog djeteta te 9 krštenja blizanaca od kojih: 7 krštenja 3. i 4. djeteta i 2 krštenja 4. i 5. djeteta.

Prigodom krštenja djeteta u obitelji s četvero i više djece, nadbiskup Barišić upućuje obitelji čestitku, prigodnu knjigu s osobnom posvetom kao i novčani dar. U 2020. godini na taj način darovano je obiteljima 344.000 kn. Darivanje obitelji s brojnom djecom započeto je 2002. godine. Splitsko-makarska nadbiskupija na taj način iskazuje svoju blizinu obiteljima koje su otvorene daru života te želi ohrabriti sve da se otvore daru novoga života.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je, u četvrtak 25. studenoga u Nadbiskupskom ...
Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Stanko Pejar ispraćen je na posljednji počinak u utorak 23. studenoga u ...
Blagdan Gospe od Zdravlja svečano je proslavljen u nedjelju 21. studenoga, u istoimenoj samostanskoj crkvi u Splitu na ...
Ovogodišnja proslava svetkovine Sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je misno slavlje u petak, 19. studenoga u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je, u četvrtak 4. studenoga u Nadbiskupskom ordinarijatu u ...
Plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije, 63. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK ...
Svečano i radosno bilo je u župi Solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu u četvrtak, 14. listopada. Splitsko-makarski ...