Nadbiskup Barišić primio povelju Sveučilišta u Splitu

Uz visoke državne dužnosnike, predstavnike crkve, županije, grada, sudbene i izvršne vlasti, kulturnih i znanstvenih ustanova, rektorski zbor, dekane, profesore, djelatnike te drage prijatelje Sveučilišta, 15. lipnja svečano je, u amfiteatru Medicinskog fakulteta obilježena 47. godišnjica postojanja Sveučilišta u Splitu.

Dan Sveučilišta je prigoda da se uruče nagrade istaknutim pojedincima. Tako je ove godine Sveučilište uručilo povelju mons. dr. sc. Marinu Barišiću, nadbiskupu splitsko-makarskom za osobite zasluge u razvoju i promociji Sveučilišta u Splitu te za istaknuti doprinos izgradnji dobrih odnosa Sveučilišta i Splitsko-makarske nadbiskupije.

U prigodnom govoru nadbiskup se, uz zahvalu i dobre želje i čestitke, osvrnuo se na tri latinske riječi „vivat, crescat i floreat“ koje je pok. Tonči Petrasov Marović u slobodnom prijevodu interpretirao kao „sjaš / svijetiš / svemiriš me“ kojima se osvrnuo na Sveučilište. „Gledajući na međunarodnoj ljestvici akademsku kvalitetu našeg splitskog Sveučilišta i uzimajući u obzir kvalitetu i stručnost profesora, ali i potencijal naših mladih talenata doista možemo reći da sjaji. Svijetiš - znači da nas otvara prema međunarodnim drugim sveučilištima i svemiriš - otvara nas prema budućnosti. Doista bih želio da naše Sveučilište, kao i sva sveučilišta u Hrvatskoj, budu universitas tj. jedna skladnost i povezanost svih vrednota i dimenzija za što je uostalom i osnovano. Crkva je prva osnivala sveučilišta kako bi doista bila universitas znanja, tehnike, etike, estetike, duhovnosti i religioznosti. I zato bismo trodimenzionalnom obliku „sjajiš, svijetliš i svemiriš nas“ dodali i četvrtu dimanziju iz evolutivne vizije kristogeneze Pierra Teilharda de Chardina - usmjeruješ i čini nas kristolikima“, zaključio je nadbiskup Barišić i zahvalio na priznanju uze želje da Sveučilište raste i da se razvija te da bude znak ne samo Splita nego trend Hrvatske i Europe.

U obrazloženju odluke o uručenju povelje mons. Barišiću između ostalog stoji kako je nadbiskup puna četiri desetljeća svojim djelovanjem neraskidivo povezan s visokim školstvom, a posebno sa Sveučilištem u Splitu. „Od 1981. godine uz dužnost župnika, obavlja i službu profesora na Visokoj teološkoj školi u Splitu na kojoj predaje više predmeta iz područja Svetoga pisma. Nedugo nakon spajanja teologije u Splitu s franjevačkom teologijom u Makarskoj u novi Katolički bogoslovni fakultet u sastavu Sveučilišta u Splitu 1999. godine, kao novoimenovani nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije uveden je u službu 29. lipnja 2000. godine. Mons. Barišić preuzima i dužnost Velikog kancelara. Tu funkciju kojom je utemeljena crkvena uprava Katoličkog bogoslovnog fakulteta, mons. Barišić je obnašao dva desetljeća na zadovoljstvo studenata i nastavnika i u suradnji sa Upravom Sveučilišta u Splitu. Pod njegovim sigurnim vodstvom, Katolički bogoslovni fakultet postigao je punu zrelost i afirmirao se kao poštovana institucija na polju humanističke naobrazbe i znanstvenih istraživanja. Kao Nadbiskup i Veliki kancelar mons. Marin Barišić bio je uvijek i u svemu oslonac profesorima i studentima svoga fakulteta. A Sveučilištu u Splitu konstruktivan suradnik. Zbog toga smo mu trajno zahvalni“.

Uzvanicima na proslavi Dana Sveučilišta prigodno se obratio u ime prof.dr.sc. Marina Milkovića, predsjednika Rektorskog zbora i rektora Sveučilišta Sjever, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Damir Boras, potom gradonačelnik grada Splita, ali i donedavni profesor splitskog FESB-a, dr.sc. Ivica Puljak, župan Splitsko-dalmatinske županije g. Blaženko Boban, dr.sc. Mario Banožić, ministar obrane Republike Hrvatske, kao i prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja te izaslanik predsjednika Vlade gospodina Andreja Plenkovića.

Po završetku obraćanja cijenjenih gostiju, auditoriju se obratio rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr.sc. Dragan Ljutić. Rektor Ljutić zahvalio se svima što su prepoznali trud i rad Sveučilišta u Splitu, ali i spremnost da pomognu, te je izvijestio uzvanike detaljnije o radu Sveučilišta.

Dan Sveučilišta je prigoda da se uruče nagrade istaknutim pojedincima. Plaketu za doprinos razvoju i promociji Sveučilišta u Splitu dobili su: prof. dr. sc. Boris Škvorc, prof. dr. sc. Stipan Janković, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, posthumno akademik Siba Mardešić, prim. dr. sc. Željka Karin, izv. prof. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, Marijan Bašić, mag. ing. el. te izv. prof. dr. sc. Zvonimir Lušić.

Povelje Sveučilišta u Splitu dobili su mons.dr. Marin Barišić i Andro Krstulović Opara dok su počasna zvanja professor emeritus dodijeljena dr.sc. Ivi Babiću, dr.sc. Frani Barbiru, dr.sc. Juri Margeti, dr. sc. Vlasti Matijević i dr. sc. Nikici Družijaniću.

Gudački kvartet „Bozzotti“ u sastavu: Ana Tošić D'Ambra – violina, Dakica Sanko – violina, Damiano Cosimo D'Ambra – viola i Dubravko Geić – violončelo svojim virtuoznim izvedbama upotpunili su svečanost proslave.

Ovogodišnja proslava zbog epidemioloških mjera obilježila se u dva dana. Prvi dan svečane proslave, 14. lipnja, u Amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu dodijeljene su Rektorove nagrade te Plakete za izuzetan doprinos Sveučilištu kroz uvođenje i implementaciju društveno korisnog učenja, Plakete za institucionalizaciju društveno korisnog učenja te pehar najuspješnijoj sastavnici na UNISport ST natjecanjima.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Poruka splitsko-makarskoga nadbiskupa Dražena Kutleše na početku nove školske i vjeronaučne godine 2022./2023. ...
Proslava blagdana Male Gospe i Dana grada Solina završila je svečanim popodnevnim misnim slavljem koje je na Gospinom ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša predvodio je po prvi puta procesiju i svečano ...
U Svetištu Gospe Sinjske na slavlju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo 15. kolovoza okupilo se više ...
Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u četvrtak 11. kolovoza u ...
Gradonačelnik Ivica Puljak sa svojim je zamjenicima, Bojanom Ivoševićem i Antoniom Kuzmanićem u utorak, 19. srpnja, ...
Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u srijedu 13. srpnja 2022. da je papa Franjo splitsko-makarskog nadbiskupa i ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša primio je, u utorak 12. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u ...