Nadbiskup Barišić krstio peto dijete u obitelji Bralić u Kaštel Kambelovcu

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit je u nedjelju, 6. lipnja u crkvi sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu misno slavlje za vrijeme kojega je krstio malenoga Boška, peto dijete u obitelji Ante i Ivane Bralić. Uz malenoga Boška roditelji Bralić imaju još Hanu, Juru, Blaža i Tončija. Pozdravivši roditelje, sestru i braću, kuma i rodbinu malenoga krštenika nadbiskup je upitao nazočne koliko živimo po svome krštenju i koliko smo svjesni njegove važnosti i vrijednosti?

U svojoj je propovijedi nadbiskup protumačio biblijska čitanja te je govorio o Božjem stvaranju čovjeka iz ljubavi, ali i čovjekovom okretanju leđa Bogu. Podsjetio je na izvještaj o stvaranju čovjeka govoreći o Adamu i Evi, zmiji koja ih je prevarila, o prebacivanju odgovornosti na drugoga i agresivnosti koja je poslije dovela do toga da brat ubije brata. „Od samoga početka virus je ušao u ljudske odnose i ljudsko srce, udaljio je čovjeka od Boga i od bližnjega. Psalmist moli Boga da mu ne uskrati lice svoje i da ne svrne svoga pogleda s njega. A vidimo da Adam bježi od Božjeg lica. Virus istočnoga grijeha zahvatio je svakoga čovjeka, a krštenje je cjepivo protiv ovoga virusa“, kazao je nadbiskup.

U nastavku je govorio o đavolskim napastima koje žele čovjeka udaljiti od Gospodina i njegova zajedništva te je u tom svjetlu naglasio da sami ne možemo pobijediti zlo u sebi i oko sebi, ali da u zajedništvu s Gospodinom tom možemo. Božji plan ljubavi uključuje krštenje po kojemu postajemo članovi obitelji Božje, Božja djeca, braća i sestre. „Kristovi su oni koji slušaju Riječ Božju i vrše volju Božju. Nije opasno ako imamo različita gledišta, ali podjela je opasna, ona je dijabolična. Ima trenutaka u obitelji kad se ne razumijemo, ali se volimo. Povjerenje i ljubav su potrebni. Zato ne trebate strahovati ako niste jedna 'stranka' u obitelji, ali trebamo se bojati ako se mrzimo, ako prebacujemo odgovornost na drugoga i ukoliko smo pri tome agresivni.“ Na kraju propovijedi govorio je o natalitetu koji opada, sve je manje djece i to nas ugrožava na svim područjima života, zvanja i zanimanja. Osvrnuo se i na porast ljubimaca u obiteljima naglasivši da je lijepo imati kućnoga ljubimca, ali ukoliko sami izabiremo umjesto djece imati ljubimce, bježimo od Gospodina. „Imati brata i sestru znači imati demokraciju i sabor već u svojoj obitelji“, poručio je nadbiskup Barišić.

Foto: Marija Bedalov

Na kraju euharistijskog slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao župni zbor Karmel pod vodstvom s. Marinele, župnik don Stanko Kačunić zahvalio je nadbiskupu, a gospođa Marica, baka krštenika uručila je nadbiskupu, uime župe i krštenikove obitelji, buket cvijeća. Zatim je nadbiskup obitelji Bralić udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2020. godine kršteno je 155 djece u obiteljima s četvero i više djece. Od toga je bilo 87 krštenja četvrtog djeteta, 32 krštenja petog djeteta, 12 krštenja šestog djeteta, 2 krštenja sedmog djeteta, 3 krštenja osmog djeteta, 1 krštenje desetog djeteta te 9 krštenja blizanaca od kojih: 7 krštenja 3. i 4. djeteta i 2 krštenja 4. i 5. djeteta.

Prigodom krštenja djeteta u obitelji s četvero i više djece, nadbiskup Barišić upućuje obitelji čestitku, prigodnu knjigu s osobnom posvetom kao i novčani dar. U 2020. godini na taj način darovano je obiteljima 344.000 kn. Darivanje obitelji s brojnom djecom započeto je 2002. godine. Splitsko-makarska nadbiskupija na taj način iskazuje svoju blizinu obiteljima koje su otvorene daru života te želi ohrabriti sve da se otvore daru novoga života.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Poruka splitsko-makarskoga nadbiskupa Dražena Kutleše na početku nove školske i vjeronaučne godine 2022./2023. ...
Proslava blagdana Male Gospe i Dana grada Solina završila je svečanim popodnevnim misnim slavljem koje je na Gospinom ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša predvodio je po prvi puta procesiju i svečano ...
U Svetištu Gospe Sinjske na slavlju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo 15. kolovoza okupilo se više ...
Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u četvrtak 11. kolovoza u ...
Gradonačelnik Ivica Puljak sa svojim je zamjenicima, Bojanom Ivoševićem i Antoniom Kuzmanićem u utorak, 19. srpnja, ...
Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u srijedu 13. srpnja 2022. da je papa Franjo splitsko-makarskog nadbiskupa i ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša primio je, u utorak 12. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u ...