potres 2d

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna (ili iznos po svom izboru) na IBAN Caritasa SMN.

 

Proslavljen sv. Klement u Makarskoj

Ovogodišnja proslava svetkovine Sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja se u gradu pod Biokovom obilježava još od početka 18. st. tradicionalno je započela trodnevnicom u katedrali Sv. Marka evanđeliste.

Prvog dana trodnevnice večernju svetu misu predvodio je fra Željko Štrbac, župnik Zavojana i Kozice, iza čega su se na središnjeg gradskom trgu palile svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje. Euharistijsko slavlje drugog dana trodnevnice predvodio je don Ivan Zovko, župni vikar na splitskim Pujankama, nakon čega je uslijedilo klanjanje pred Presvetim. Zadnjeg dana trodnevnice koju je predvodio don Ivan Bodrožić, profesor na KBF-u u Splitu, prema tri stoljeća dugoj tradiciji otvorena je raka sa svečevim moćima, a ključeve groba katedralnom župniku predali su članovi Župnog pastoralnog vijeća te predstavnici gradskih vlasti.

Najsvečanije je bilo u subotu, 21. studenog, na sam dan svetkovine, kada je svečani pontifikal i panegirik predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Iako zbog poštivanja mjera zaštite od Covid 19 virusa ove godine nije održana procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu, na svečanoj koncelebraciji u makarskoj prvostolnici uz oca nadbiskupa sudjelovao je veliki broj vjernika i osam svećenika Makarskog dekanata. Čestitajući Makaranima svetkovinu njihova zaštitnika, nadbiskup je sve okupljene pozvao na zajedničku molitvu i nasljedovanje brojnih kršćanskih mučenika. Barišić je stoga svoju propovijed i započeo osvrtom na povijesni trenutak dolaska relikvija svetog Klementa te na višestoljetne zavjete nepoznatom rimskom mučeniku kojeg su Makarani davne 1725. izabrali za svog sveca zaštitnika.

Foto iz video-snimke: Damir Brzica

- Iako se smatra anonimnim ovaj je rimski mučenik zasigurno bio osoba s imenom i prezimenom, a ponajmanje je bio anoniman Onaj za kojeg je svetac dao svoj život. Povijest ljudskog roda često se pokazuje kao čudna, no primjeri vrsnih pojedinaca nebrojeno su puta unosili svjetlo u tamne strane čovječanstva te od čudne stvarali čudesnu povijest temeljenu na solidarnosti, praštanju, ljubavi i miru. I sadašnji trenutak jednom će biti naša povijest te već sada moramo razmišljati o načinu na koji ćemo tu povijest pisati. Hoćemo li raditi kompromise sa svijetom koji nas okružuje ili ćemo hrabro i beskompromisno svjedočiti našu vjeru? Jesmo li spremni trpjeti za istinu te se prema svojim progoniteljima, baš poput Klementa, odnositi sa blagošću i opraštanjem? Ne zaboravimo kako je krv mučenika sjeme nove vjere te su upravo žrtve angažiranih vjernika bile zalog obraćenja mnogih nevjernika i protivnika vjere, naglasio je nadbiskup Barišić pozivajući okupljene vjernike na još zauzetije nasljedovanje svetaca koji nas kao poveznica između neba i zemlje neprestano pozivaju na život dostojan čovjeka.

Na poticajnim riječima i čestitki povodom proslave sv. Klementa mučenika nadbiskupu je u ime svih vjernika zahvalio don Pavao Banić, katedralni župnik i dekan Makarskog dekanata. Svečana koncelebracija u makarskoj prvostolnici povodom blagdana sv. Klementa mučenika i ove je godine tradicionalno završila izlaganjem svečevih moći, te pjevanjem himne u čast nebeskog zaštitnika grada pod Biokovom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
 „Danas na blagdan Krštenja Gospodinova sjetit ćemo se trenutaka kada nismo bili na razini toga dostojanstva koje ...
„Danas na svetkovinu Bogojavljenja u svom srcu i molitvama nosimo posebno one koji su ostali bez doma u potresu, za sve ...
„U ovoj misi sjetimo se žrtava potresa Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta, a na poseban način molimo za mladost ...
„Koliko god je važan dobar početak još je važniji dobar završetak godine“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i ...
Te Deum – misu zahvalnicu, na Staru godinu 31. prosinca u katedrali sv. Dujma, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup ...
„Bog, vječna Riječ iz ljubavi prema nama utjelovio se i postao čovjekom. Prihvatio je svakoga čovjeka i nije se ...
Župljani Meja i splitski vjernici, po staroj tradiciji i ove su godine sudjelovali u svečanoj misi na blagdan sv. ...
„Slava se njegova očitova u liku maloga Djeteta s Majkom Marijom i Josipom, djeteta kojemu u noći hite preplašeni ...