potres 2d

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna (ili iznos po svom izboru) na IBAN Caritasa SMN.

 

Kardinal Tolentino posjetio značajnija kulturna, duhovna i prirodna bogatstva Splitsko-makarske nadbiskupije

O proslavi 1600-te obljetnice smrti sv. Jeronima, poseban gost Splitsko-makarske nadbiskupije bio je uzoriti gospodin kardinal Josė Tolentino Calaça de Mendonça, arhivist i knjižničar Svete Rimske Crkve koji je od 29. rujna boravio u Splitu.

Svojim izlaganjem na svečanoj akademiji koja se upriličila u čast ove visoke i važne obljetnice, kardinal je približio lik sv. Jeronima. Sudjelovao je i na svečanom otvaranju Riznice splitske katedrale.

Budući da se kardinal Tolentino zanimao za bogatu povijest ove mjesne Crkve, izrazio je želju posjetiti njezina najznačajnija kulturna, duhovna i prirodna bogatstva.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić rado je poveo kardinala u obilazak. Tako su 1. listopada, u poslijepodnevnim satima, posjetili starokršćansku Salonu - najpoznatije arheološko nalazište u Hrvatskoj. Tom prilikom Nadbiskup je protumačio povijest nastanka naše nadbiskupije i bogatu duhovnu baštinu. Posjetili su salonitanske bazilike, te rimski amfiteatar. Nova solinska crkva Svete Obitelji svojim duhovnim bogatstvom sadržanim u mozaicima i freskama te ugodan ambijent Gospina Otoka na kardinala su ostavili vrlo lijep dojam.

U petak, 2. listopada, u jutarnjim satima Nadbiskup je kardinala Mendonçu putem uz more poveo u marijansko svetište Vepric kako bi mu pokazao prirodno i duhovno bogatstvo južnoga dijela naše mjesne Crkve. Uz ugodno druženje i molitvu, gospodin kardinal Josė Tolentino ponio je lijepe uspomene iz naše Domovine i Nadbiskupije.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
„Danas na svetkovinu Bogojavljenja u svom srcu i molitvama nosimo posebno one koji su ostali bez doma u potresu, za sve ...
„U ovoj misi sjetimo se žrtava potresa Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta, a na poseban način molimo za mladost ...
„Koliko god je važan dobar početak još je važniji dobar završetak godine“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i ...
Te Deum – misu zahvalnicu, na Staru godinu 31. prosinca u katedrali sv. Dujma, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup ...
„Bog, vječna Riječ iz ljubavi prema nama utjelovio se i postao čovjekom. Prihvatio je svakoga čovjeka i nije se ...
Župljani Meja i splitski vjernici, po staroj tradiciji i ove su godine sudjelovali u svečanoj misi na blagdan sv. ...
„Slava se njegova očitova u liku maloga Djeteta s Majkom Marijom i Josipom, djeteta kojemu u noći hite preplašeni ...
„Draga braćo i sestre, u ovoj svetoj i jedinstvenoj noći, nebeski glasnik donosi Radosnu vijest: 'Ne bojte se! Evo ...