Fra Darko Tepert kod nadbiskupa Barišića

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je u četvrtak, 28. veljače u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu fra Darka Teperta, generalnog vizitatora Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, inače člana Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Razgovaralo se o aktivnostima i stanju u župama u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koje su povjerene franjevcima Provincije Presvetog Otkupitelja, o novim duhovnim zvanjima i aktualnim crkvenim pitanjima.

Fra Darko Tepert rođen je 15. srpnja 1970. godine u Sisku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Kao dijete nije bio kršten, pa je polako otkrivao vjeru. Još od osnovne škole zanimale su ga različite drevne religije, dok pred odlazak u vojsku nije počeo istraživati i kršćanstvo. Tada je počeo čitati Sveto pismo, a dok je on to činio, Bog ga je pozivao.

Upravo je druženje s Božjom riječju promijenilo njegov život. Kad je imao 20 godina odlučio je zatražiti krštenje, a već s 21 godinom krenuo je putem franjevačkog i svećeničkog poziva u Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda. Nakon novicijata na Trsatu i položenih prvih redovničkih zavjeta, počeo je studirati teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ljubav prema Svetom pismu mogao je na osobiti način produbiti kad je 1996., odlukom svojih poglavara, poslan na nastavak studija u Jeruzalem. Po završenoj teologiji, ondje je upisao i poslijediplomski studij Biblijskih znanosti i arheologije, te je 2008. godine i doktorirao s temom „Mojsijev zakon u Lukinu evanđelju i Djelima apostolskim.“

Neposredno nakon povratka u domovinu počeo je predavati na Katedri Svetoga pisma Staroga zavjeta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dosad je objavio više znanstvenih radova s područja biblijskih znanosti, te sudjelovao na više znanstvenih simpozija.

Usto, fra Darko nastoji kroz redovito svećeničko služenje približiti vjernicima Božju riječ, kako putem homilija i prigodnih predavanja, tako i putem duhovnih obnova. Zauzet je također i u promicanju biblijske duhovnosti putem radija, televizije i pisane riječi.

U svojoj Provinciji vršio je službu provincijskoga definitora. Na razini Provincije, Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara i Reda vršio je službe vezane uz formaciju i studije. Bio je generalni vizitator za Provinciju sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Sada se nalazi u franjevačkom bratstvu u Pazinu te predaje na Teologiji u Rijeci.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Izaslanici Viteškog alkarskog društva Sinj posjetili su, u petak 17. srpnja, splitsko-makarskog nadbiskupa i ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je, u ponedjeljak 22. lipnja u Nadbiskupskom ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je, u subotu 20. lipnja u Nadbiskupskom ...
Draga braćo i sestre! Temeljem preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – HZJZ-a, 30. travnja 2020. god. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uputio je povodom svetkovine Duhova pismo krizmanicima, ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić sudjelovao je, u subotu 9. svibnja, u molitvi šeste ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je poruku vjernicima povodom ovogodišnje proslave zaštitnika ...
Uzoriti kardinale, dragi brate Josipe! U vrijeme zaraze koronavirusom, dodatno nas je uzdrmala vijest o snažnom ...