Trideset i šestero odraslih primilo sakramente kršćanske inicijacije u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u subotu, 7. travnja u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, euharistijsko slavlje te je tom prigodom podijelio sakramente kršćanske inicijacije trideset i šestero odraslih vjernika, među njima je bilo onih kojima je nadbiskup podijelio samo sakrament potvrde.

Pozdravivši sve nazočne župnik fra Ante Udovičić je naglasio da su se katekumeni više mjeseci pripremali za ovaj dan kada će primiti sakramente kršćanske inicijacije krštenje, prva pričest i potvrda s kojima ulaze u zajedništvo s Katoličkom Crkvom, zaručnicom Kristovom, a time postaju udovi jednoga otajstvenog Tijela kojemu je glava Krist. Nadbiskup je svima koji su krizmanike pratili na njihovu putu vjere: kumovima, roditeljima i prijateljima, osobito Gospodinu Isusu Kristu, koji nas traži, zove i sustiže u onom gdje jesmo da bi započeo razgovor i hod s nama. Ovo je zajednička radost svih nas.

U propovijedi je nadbiskup Barišić govorio o značenju sakramenata kršćanske inicijacije za život vjernika te o vjeri – milosnom daru Božjem koji nas poziva na svjedočenje. Sakramentima kršćanske inicijacije, tj. krštenjem, potvrdom i euharistijom, postavljaju se temelji cjelokupnoga kršćanskog života. Pošto su vjernici krštenjem rođeni na novi život, utvrđeni su u njemu po sakramentu potvrde i primaju u euharistiji kruh vječnog života. Tako po sakramentima kršćanske inicijacije primaju sve više bogatstva božanskog života i napreduju prema savršenstvu ljubavi. U tom je surječju nadbiskup Barišić naglasio kako smo krštenjem suukopani i suuskrsnuli s Isusom Kristom na novost života te da je povezanost kršćana s Kristom trajna povezanost koju treba gajiti i razvijati. „To bi trebao biti glavni razlog vašega pristupanja sakramentima kršćanske inicijacije – trajna povezanost s Isusom Kristom. Ta razapeta ljubav na križu ostala nam je vjerna i ona nas ljubi do kraja. Križ može biti za nekoga znak sramote i poniženja, a za nas je po Kristu postao ponos i proslava. Ova ljubav želi nam dati život koji je ona u punini ostvarila i po toj ljubavi, odnosno u i po Isusu Kristu možemo suuskrsnuti“, kazao je nadbiskup.

Podsjetio je da Uskrs za nas kršćane nije samo blagdan koji kronološki i kalendarski svake godine slavimo nego kairos – šansa, mogućnost, novost koja nam se daje i koju treba „iskoristiti“. Upozorio je na brojne opasnosti (kao što su novac, laži i sl.) koje se nameću suvremenom čovjeku kako bi ušutkale Radosnu vijest spasenja koju je čuo, primio i prihvatio. Stoga je pozvao katekumene da svoje osjećaje i razum neprekidno hrane vjerom, odnosno da im vjera prožima etički i moralni, obiteljski i radni odnos. „Unesite novost Uskrsa u vaše obitelji, na radna mjesta. Budite svjedoci prvoga dana u tjednu (nedjelje uskrsnuća Gospodinova) i građani novosti koja ima budućnost“, poručio je mons. Barišić.

Potom je nadbiskup podijelio sakramente kršćanske inicijacije. Na kraju misnoga slavlja riječ zahvale nadbiskupu i čestitke slavljenicima i kumovima uputio je župnik fra Ante Udovičić pozvavši katekumene na molitvene susrete koji će se nastaviti za njih održavati u crkvi Gospe od Zdravlja.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Hrvatski biskupi okupljeni na 56. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije objavili su 10. travnja izjavu o ...
Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ proslavili su, u ponedjeljak 9. ...
U vazmenoj osmini, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić posjetio je sestre benediktinke u samostanu sv. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u subotu, 7. travnja u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, ...
Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posjetio je i ovoga Uskrsa zatvor u Splitu, gdje je u skromnom i mirnom ...
„Događaj Kristova uskrsnuća snažan je Božji zahvat, kojim je promijenjena slika svijeta i pogledi na život i smrt. ...
Obrede Velikoga petka u splitskoj prvostolnici sv. Dujma predvodio je, 30. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup Marin ...