Održana sjednica Prezbiterskog vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije

Sjednica Prezbiterskoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, pod predsjedanjem nadbiskupa mons. Marina Barišića, održana je u srijedu 7. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. Na sjednici su se okupili svećenici, članovi Prezbiterskoga vijeća, koji su članovi po službi ili su izabrani glasovanjem svećenika u svojim izbornim jedinicama ili su imenovani od strane nadbiskupa.

Nakon uvodne molitve, nadbiskup Barišić pozdravio je fra Joška Kodžomana provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića kao i ostale članove Vijeća podsjećajući ih na njihovu važnu zadaću i suodgovornost koju imaju za mjesnu Crkvu. Potom se generalni vikar osvrnuo na prošlu sjednicu Vijeća i zaključke koji su doneseni.

Središnja tema ove sjednice bila je usmjerena na neposrednu pripravu za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna ove godine pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“. U živoj raspravi dani su mnogi prijedlozi, kako za samu pripravu nacionalnog susreta, tako i za trajni obiteljski i bračni pastoral.

Iduća točka sjednice bila je posvećena umirovljenju svećenika i potrebi povezivanja manjih župa. Zaključeno je da zbog dobi svećenika i trajnog manjka duhovnih zvanja nužno slijedi povezivanje nekih župa koje bi zadržale svoj status, ali bi ih posluživao jedan svećenik. Potom se govorilo o Caritasu na nadbiskupijskoj i župnoj razini. Istaknuto je da Caritas nema samo humanitarnu i socijalnu dimenziju već prije svega pastoralnu i misionarsku. Još jednom je naglašena potreba živih karitativnih zajednica u svakoj župi koje bi, u suradnji sa središnjim nadbiskupijskim Caritasom, vršili djelo ljubavi i milosrđa u mjesnoj Crkvi.

Nadalje, iznesen je i izvještaj o gradnjama u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Generalni vikar okupljene je upoznao s nekim informacijama o građevinskim radovima koji su već u tijeku te o planovima za iduću godinu, ali i za bližu budućnost. Svakako je primarno osigurati smještaj svećenicima koji, zbog bolesti ili napunjene kanonske dobi, trebaju posebnu brigu i smještaj u Svećeničkom domu. K tome je istaknuta potreba planiranja nove zgrade Katoličkog bogoslovnog fakulteta te nužna obnova Centralnog bogoslovnog sjemeništa.

Na završetku sjednice nadbiskup je zahvalio članovima Prezbiterskoga vijeća na njihovim prijedlozima te još jednom sve potaknuo da što više pastoralno djeluju u skladu s Godinom majčinstva. Susret je završio zajedničkim ručkom u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
„Zahvaljujemo Gospodinu što nam daje ovo vrijeme korizmenoga hoda prema Pashalnom otajstvu, otajstvu našega spasenja. ...
U subotu, 10. veljače, mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup posjetio je u obiteljskim domovima malenu Noru ...
Sjednica Prezbiterskoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, pod predsjedanjem nadbiskupa mons. Marina Barišića, ...
Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije pod predsjedanjem splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je gospođu Ninu Kuluz 5. veljače u Nadbiskupskom Ordinarijatu u ...
„Prije četrdeset dana radosno smo proslavili blagdan Gospod­njega rođenja, Božić. A danas slavimo onaj dan kada su ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 26. siječnja u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu ...
„Majka Marija, Gospa Ranjena duboko je proživjela fizičke i duševne boli, osobito pod križem svoga Sina. I danas to ...