Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije

Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije pod predsjedanjem splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Marina Barišića održana je u ponedjeljak, 5. veljače, u Vijećnici Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu.

Središnja tema bila je Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna 2018. godine. Govorilo se tako o pobližoj pripremi za sam Susret, o odabranom geslu i logu; o održanom prijenosu zavjetne vijeće u Splitsku katedralu; o svijećama s geslom i logom koje su dobile sve župe u Nadbiskupiji kako bi se palile nedjeljom na misnim slavljima i tako podsjećale vjernike na sam Susret obitelji i na potrebu molitve za obitelji, ali i uspjeh Susreta; o Godini majčinstva i radu s župnim obiteljskim zajednicama; te o ostalim aktivnostima i zaduženjima u pripremi Susreta obitelji.

Nakon molitve i uvodnih riječi nadbiskupa Barišića u kojima je pozdravio okupljene članove Pastoralnoga vijeća te podsjetio na njihovu važnost i ulogu općenito u Mjesnoj Crkvi, a na poseban način u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, okupljenima se obratio pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić. Upoznao je nazočne s već održanim sastancima u Nadbiskupiji koji su bili posvećeni navedenoj temi, a podsjetio ih je i da su mnogi prijedlozi i dogovori s prošle sjednice u međuvremenu uvaženi i provedeni, ali i da još uvijek ima prostora za poboljšanja. Spomenuo je tako Proglas prigodom početka Godine očinstva i Godine majčinstva, „Križni put oca i majke“ koji će ove godine ponovno biti tiskan i dostupan vjernicima, Zbornik literarnih i likovnih radova „Na ramenima moga tate“ u prigodi Godine očinstva, a u pripremi je i Zbornik radova „U zagrljaju moje majke“, na temu Godine majčinstva. Članovi Vijeća su također upoznati s izraženom web stranicom za Susret www.susretobitelji.hr koja sadržava sve informacije o samom susretu i pripremi, te svim potrebnim materijalima. Osobito je istaknuo promjene u strukturi tečajeva priprave zaručnika za kršćanski brak koje su rezultat mnogih susreta s voditeljima i predavačima. Broj susreta na predbračnim poukama je povećan i uključuje, između ostaloga, i rad u radionicama.

Članovi vijeća razmijenili su svoja iskustva s katehetskim radom na župi u Godini majčinstva te su raspravljali o konkretnim prijedlozima za što bolju organizaciju susreta. Tako su predložili da dvodnevnom Susretu obitelji prethodi tjedan intenzivne neposredne priprave koji bi se mogao sastojati od koncerta na rivi u Splitu, prigodnog susreta za djecu, promocije Zbornika za Godinu majčinstva, okruglog stola/stručnog skupa o obiteljskoj problematici s istaknutim stručnjacima s obiteljskog područja i sl. Neki su članovi Vijeća podcrtali i važnost duhovne i molitvene dimenzije u pripravi na Susret. Svi su se složili da daljnja i bliža priprava započinje na župama pa je tako na župnicima velika odgovornost u poticanju vjernika na Susret. Kao dobra duhovna priprava predlaže se da splitske župe organiziraju cjelonoćno euharistijsko klanjanje u četvrtak prije Susreta. Također je naglašeno da je u pripravu i sam Susret potrebno na neki način uključiti i sve dobne skupine ljudi: od djece, mladih, roditelja, pa sve do samaca i starijih i nemoćnih.

Generalni vikar mons. Miroslav Vidović, govorio je o formiranju pododbora za različite dijelove pripreme i provedbe Susreta te o suradnji s tijelima državne, županijske i gradske vlasti koji su već iskazali svoju podršku samome Susretu.

Na koncu je Nadbiskup zahvalio svim članovima Pastoralnoga vijeća na prijedlozima koje su iznijeli na sjednici, a osobito na njihovom trudu i zalaganju u zadaćama koje vrše i kršćanskom svjedočenju u sredinama u kojima djeluju. Svim članovima Vijeća podijelio je privjeske i medaljice na koje je već apliciran logo Susreta.

Sjednica je završila zahvalnom molitvom i zajedničkom večerom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenoga djela pedofilije jednog svećenika iz samostana sv. Frane u Splitu, ...
U srijedu, 2. svibnja šest zvona mostarske katedrale pozdravila su svojim skladnim zvucima dolazak posmrtnih ostataka ...
U povodu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. godine u ...
U povodu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. godine u ...
Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za ...
Hrvatski biskupi okupljeni na 56. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije objavili su 10. travnja izjavu o ...
Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ proslavili su, u ponedjeljak 9. ...
U vazmenoj osmini, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić posjetio je sestre benediktinke u samostanu sv. ...