Blagdan Svijećnice – Prikazanja Gospodinova i Dan posvećenoga života u Splitu

„Prije četrdeset dana radosno smo proslavili blagdan Gospod­njega rođenja, Božić. A danas slavimo onaj dan kada su Marija i Josip prikazali Isusa, Svjetlo života, u Hramu. Tom se prinosu i mi danas pridružujemo. Radosno prihvaćamo zavjetnu svijeću su­sreta hrvatskih katoličkih obitelji, znamen svjetla, vjere i nade naših obitelji i našega naroda. U tom znaku započinjemo pripravu na slavlje. Potaknuti Duhom Svetim, za­jedno sa starcem Šimunom i proročicom Anom radosno naviještamo Gospodnji dola­zak čiji se sjaj nikada ne gasi", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, uvodeći u proslavu blagdana Svijećnice i Dana posvećenoga života u splitskoj crkvi Sv. Dominika.

Na ovogodišnjoj Svijećnici dopremljena je zavjetna svijeća susreta hrvatskih katoličkih obitelji iz Marije Bistrice u Split. „Ova svijeća simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslom Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem izražava našu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj Crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskog naroda i hrvatskih obitelji“, kazao je pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić u kratkom govoru prije početka slavlja. Zatim je ukratko protumačio četiri elementa koja su na njoj ugravirana. Prvo, hrvatski zavjetni križ iz Branimirove godine (starohrvatski pleter, krstionica kneza Višeslava, pralik Gospe Velikog Zavjeta). Drugo, naziv svijeće: Zavjetna spomen-svijeća hrvatskih katoličkih obitelji. Treće, kružni logotip Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna 2018. pod geslom "Obitelj izvor života i radosti". Četvrto, spomen na papu Benedikta XVI. koji je u Zagrebu na Prvom obiteljskom susretu 5. lipnja 2011. blagoslovio svijeću.

Nadbiskup je potom kod oltara zapalio zavjetnu svijeću, a molitve su molili: supružnici, zaručnici, mladić i djevojka, dječak i djevojčica, baka i djed, bogoslov i redovnica. Nakon blagoslova i liturgije svjetla u crkvi Sv. Dominika, svečana procesija sa svijećama krenula je prema katedrali. U njoj su sudjelovali brojni svećenici, redovnici i redovnice, odgojitelji i bogoslovi, novaci i kandidatice te vjernici laici. Pjevanje je predvodio zbor redovnica i bogoslova pod ravnanjem mo s. Mirte Škopljanac Mačina.

Misno slavlje u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma predvodio je nadbiskup Barišić. U svojoj je propovijedi govorio o prikazanju Gospodinovu u hramu i kako ga je starac Šimun primio na ruke te nadahnut Duhom Svetim izgovorio evanđeoski hvalospjev: „Sad otpuštaš slugu svoga, Gospodaru…“ U tom je svjetlu potaknuo nazočne da Gospodina prime u svoje srce i da svakodnevno izgovaraju tu molitvu. Budući da je blagdan Svijećnice prisjetio se kako su nekoć naše obitelji na ovaj dan nosili deblje svjetlo koje je uprisutnjivalo Svjetlo Kristovo i kako su ga palili uvijek kad bi se dogodila neka nepogoda. Naše bake i djedovi s molitvom na usnama „Sad otpuštaš….“ odlazili su s nadom s ovoga svijeta u vječnu domovinu k Gospodinu. Svjetlo Kristovo rasvjetljuje tame našega života i ne možemo ga zadržati samo za sebe. Svijeća se troši kada svijetli ali jedino tada pobjeđuje tamu, tako i mi svijetlimo jedino ako gorimo, kazao je nadbiskup. Na kraju svoje propovijedi obratio se osobama posvećenog života, redovnicima i redovnicama kazavši da Svjetlo Kristovo u njihovom životu treba gorjeti preko njihovih zavjeta: siromaštva, čistoće i poslušnosti.

Splitsko-makarska nadbiskupija kao domaćin Trećega nacionalnog susreta obitelji pripremila je za svaku župu posebnu veliku svijeću s logotipom ovogodišnjeg susreta. Župnici će preuzeti svijeće i staviti ih u svoje župne crkve te ih svake nedjelje za vrijeme mise upaliti da nas potiču na molitvu za naše obitelji i za uspjeh Trećeg nacionalnog susreta hrv. katoličkih obitelji u Splitu i Solinu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenoga djela pedofilije jednog svećenika iz samostana sv. Frane u Splitu, ...
U srijedu, 2. svibnja šest zvona mostarske katedrale pozdravila su svojim skladnim zvucima dolazak posmrtnih ostataka ...
U povodu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. godine u ...
U povodu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. godine u ...
Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za ...
Hrvatski biskupi okupljeni na 56. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije objavili su 10. travnja izjavu o ...
Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ proslavili su, u ponedjeljak 9. ...
U vazmenoj osmini, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić posjetio je sestre benediktinke u samostanu sv. ...