Nadbiskup Barišić uputio pismo sućuti povodom smrti kardinala Meisnera

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je u utorak, 11. srpnja pismo sućuti kölnskome nadbiskupu kardinalu Raineru Maria Woelki u povodu smrti umirovljenoga kölnskog nadbiskupa kardinala Joachima Meisnera koji je preminuo 5. srpnja u 83. godini života u Bad Füssingu gdje se nalazio na odmoru. 

U pismu sućuti nadbiskup Barišić, između ostaloga, ističe kako je kardinala Meisnera imao čast osobno poznavati i susresti se s njime nekoliko puta na različitim konferencijama u Rimu i u Njemačkoj. Napomenuo je kako jedan svećenik naših korijena (Domagoj Vuletić) djeluje već godinama u Kölnskoj nadbiskupiji. No, postoje i druge prijateljske veze, koje su se pojavile u posljednjih nekoliko desetljeća i razvile između te dvije nadbiskupije (Kölnske i Splitsko-makarske). U tom je svjetlu podsjetio na dobro poznanstvo kardinala Höffnera s bivšim splitsko-makarskim nadbiskupom i sudionikom Koncila Franom Franićem. „Osamdesetih godina protekloga stoljeća dok je Hrvatska bila još u komunizmu i Crkva pretrpjela brojna trpljenja, kardinal Höffner velikodušno nam je pomogao u izgradnji konkatedralne crkve u Splitu", istaknuo je nadbiskup Barišić. 

U nastavku je naglasio kako je kardinal Meisner imao poseban osjećaj za ljude i Crkvu iza željezne zavjese. Njegov je otac poginuo u Drugome svjetskome ratu, a on je kao dijete u tom metežu pretrpio patnju napuštanja rodne domovine Breslau. Nakon svećeničkoga ređenja obavljao je različite crkvene službe, služio kao pomoćni biskup i konačno kao biskup u Berlinu u bivšoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj. 

Providnost ga je dovela u Köln, gdje je kao nadbiskup i kardinal živio 25 godina i gdje je odlučno oblikovao i usmjeravao crkveni život nadbiskupije. Nadbiskup Barišić se s radošću sjetio nezaboravnog posjeta kardinala Meisnera Splitu 2003. godine, kada je Splitsko-makarska nadbiskupija slavila veliki jubilej 1700. godina mučeništva svoga zaštitnika sv. Dujma (Domnius, 304.). Sudjelovao je s nadbiskupom Barišićem i s ostalim pontifikalnim biskupima u procesiji i svečanom misnom slavlju - ispred katedrale Sv. Dujma - za vrijeme kojega je održao upečatljivu, snažnu i veoma pozorno praćenu propovijed. „Kardinal Meisner je kao pastir Crkve dao jasno svjedočanstvo evanđeoskog života u naše vrijeme. Financijski je podržavao nekoliko projekata u našoj nadbiskupiji, posebno obnovu zgrade Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu. Veoma sam zahvalan na susretima s kardinalom Meisnerom, na njegovim ohrabrujućim riječima, svjedočanstvu vjere i velikodušnoj karitativnoj potpori", zaključuje nadbiskup Barišić u pismu sućuti. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U subotu, 10. veljače, mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup posjetio je u obiteljskim domovima malenu Noru ...
Sjednica Prezbiterskoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, pod predsjedanjem nadbiskupa mons. Marina Barišića, ...
Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije pod predsjedanjem splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je gospođu Ninu Kuluz 5. veljače u Nadbiskupskom Ordinarijatu u ...
„Prije četrdeset dana radosno smo proslavili blagdan Gospod­njega rođenja, Božić. A danas slavimo onaj dan kada su ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 26. siječnja u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu ...
„Majka Marija, Gospa Ranjena duboko je proživjela fizičke i duševne boli, osobito pod križem svoga Sina. I danas to ...
Započinje Svjetski molitveni tjedan za jedinstvo kršćana. Pridružujemo se moliteljima diljem svijeta, kršćanima ...