Dvadesetak nekadašnjih splitskih sjemeništaraca proslavilo 50 godina mature

Nekadašnji sjemeništarci splitskoga sjemeništa, a sada uspješni poslovni i obiteljski ljudi, članovi Crkve i hrvatskoga društva proslavili su 50. obljetnicu svoje mature u subotu, 17. lipnja u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.

Susret je započeo u učionici prozivkom „učenika“ kojima je mons. Mile Vidović, nekoć bio profesor, a kolega nadbiskup Marin Barišić. Njih devetnaest, među kojima su bila četvorica svećenika, ukratko su prepričali svoju životnu priču koja je ispunjena padovima i usponima ali i čvrstom vjerom, koja im je usađena u obiteljskom domu a učvršćena u sjemeništu. S ponosom su se sjetili tih lijepih mladenačkih godina, koje su bile i teške osobito zbog komunizma ali i radi siromaštva, tako da su se neki tek u sjemeništu pošteno najeli.

Nadbiskupsko sjemenište, kao jedna od središnjih odgojnih ustanova Splitsko-makarske nadbiskupije i metropolije, ima svoju bogatu prošlost. Osnovao ga je splitski nadbiskup Stjepan Cosmi 1700. Od tada su se u sjemenišnim školama otvorenoga tipa: potpunoj gimnaziji (do 1817.) i filozofskim studijama (do 1849.) i bogoslovnim studijama (do 1821.) odgajali i školovali mnogi đaci i studenti iz Splita i cijele Dalmacije. Nakon toga je uslijedilo novo ustrojstvo školstva i podizanje nove zgrade sjemeništa, potom uspon pa nova kriza te procvat sjemeništa dok nisu komunističke vlasti 1956. zabranile djelovanje gimnazije i sjemeništa. U vrijeme sve veće krize komunističke Jugoslavije i potom popuštanje pritiska prema Crkvi, sjemenište je g. 1963. opet otvoreno. Sjemenišnu gimnaziju, koja se od tada morala nazivati Srednja vjerska škola za spremanje svećenika, upisala su tada 43 sjemeništarca, a od njih su 33 maturirala (od toga 7 svećenika) prije 50 godina, što spada u prvi naraštaj maturanata nakon spomenutoga ponovnog otvaranja sjemeništa.

Predvodeći u sjemenišnoj kapeli euharistijsko slavlje za njih i za njihove preminule profesore i kolege, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić prisjetio se toga doba kazavši da se tada znalo i igrati, i učiti i moliti te gledati s terase Hajdukove utakmice. Naglasio je da je taj prvi naraštaj maturanata ugradio mnogo u ovu gimnaziju koju danas upisuju i pohađaju i djevojke i mladići. "Lomeći" Božju Riječ nadbiskup je usporedio Isusovo polaganje života za nas grješnike s polaganjem mature, istaknuvši: "Isus je maturirao za nas, ali svatko od nas mora položiti svoju životnu maturu. Isus je punina naše mature i svih matura jer je mjera čovještva. Položio je životnu maturu s odličnim i bez 'šverca'", kazao je nadbiskup učeničkim rječnikom i razgalio nazočne.

Zahvalio im je na svjedočenju vjere u obitelji, Crkvi i društvu. Nisu svi nakon sjemeništa upisali bogosloviju, nego ih je Providnost odvela na druge strane pa su postali ponosni supruzi, očevi i djedovi, uspješni poslovni ljudi, osnivači i voditelji vlastitih tvrtki, nekadašnji načelnici svojih općina i poznati kulturni djelatnici. Andrija Rako ponosni otac mladog svećenika u suzama se sa zahvalnošću prisjetio maturantskih dana istaknuvši kako može uime svih obećati da će dok dišu biti zahvalni svojim odgojiteljima i profesorima u sjemeništu te da će ostati vjerni sinovi Katoličke Crkve. Generalni vikar Hvarske biskupije mon. Stanko Jerčić svima je pripremio prigodni dar - bočicu domaćega maslinova ulja s hvarskih maslinika kao uspomenu na ovaj dan proslave 50. obljetnice mature.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodom redovite vizitacije sestrama Služavkama Malog Isusa splitske provincije časna Majka s. M. Radoslava Radek, ...
Studijski  dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije održan je u srijedu, 20. rujna 2017. godine u Marijanskom ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 15. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu p. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić slavio je misu zahvalnicu u nedjelju, 30. srpnja u župnoj crkvi u Srinjinama ...
„Veliki požar koji je proteklih dana pogodio naše područje, osim pustoši i katastrofe koju je prouzročio, ostavivši ...
Draga braćo i sestre! Dragi sugrađani! Veliki požar koji je ovih dana pogodio splitsko gradsko i prigradsko ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u ponedjeljak, 17. srpnja ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, uz nazočnost generalnoga vikara mons. Miroslava Vidovića i pastoralnoga ...