Nadbiskup Barišić primio polaznike XIX. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

U zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u utorak, 6. lipnja polaznike XIX. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" pod vodstvom načelnika Ratne škole brigadira Krešimira Trstenjaka i vojnog kapelana Hrvatskoga vojnog učilišta o. Zorana Vujčića, koji su na studijskom putovanju kroz Dalmaciju.

Nadbiskup je nazočne upoznao s teritorijalnom konfiguracijom nadbiskupije. Pozornost je posvetio povijesti nadbiskupije i njezinome dijelu koji je prisutan i u Novom zavjetu (2 Tim 4,10), počevši od Pavlova suradnika sv. Tita koji je prvi došao u Dalmaciju širiti Radosnu vijest, pa sve do naših dana. Nadbiskup je, također, potanko izložio povijest Salone i Dujmova mučeništva, vjerskoga temelja na čijoj svjedočkoj krvi i zagovoru počiva grad Split i nadbiskupija. Govoreći o splitskoj prvostolnici u koju su prenesene kosti mučenika Dujma, podsjetio je da je ona kao katedrala najstarija građevina na svijetu. Neizostavno je bilo spomenuti i veze Rima i Splita preko solinskih mučenika, značenje sv. Jeronima Dalmatinca i njegove Vulgate, temelja zapadno-europske kulture i civilizacije, kao i Splitski evangelijar, najstariju knjigu-kodeks na ovim prostorima, na koji su hrvatski kraljevi stavljali ruku na prisegu vjernosti Bogu i narodu. Naglasio je da je veoma važno što je u genima, svijesti i identitetu naroda, kazavši da su Hrvati uvijek bili otvoreni za susret s drugim kulturama ne izgubivši pritom vlastiti identitet te je poručio časnicima da i dalje budu ponos naroda i Republike Hrvatske, bez obzira gdje će obavljati svoju službu. Mons. Barišić je, u nastavku, istaknuo sličnost poziva časnika i svećenika (velečasnika) ne samo po nazivu nego i po pozivu u službi mira i pomirenja koji zahtjeva disciplinu, odricanje, solidarnost i požrtvovnost.

Nadbiskupa je pozdravio vojni kapelan i predavač vojne etike na HVU o. Zoran Vujićić, a u ime svih časnika pozdravnu riječ uputio je voditelj studijskog programa predavač brigadir Renato Žarković izrazivši radost i zahvalnost ovim prijemom kod nadbiskupa. koji je ukratko objasnio strukturu i smisao te najviše vojne škole u Hrvatskoj koja već 19. godinu uspješno promiče naraštaje časnika prema višim ciljevima. Studijska putovanja kojima je cilj upoznati što bolje svoju domovinu, a onda, po mogućnosti, i druge zemlje, dio su programa škole koja nosi ime po slavnom hrvatskom banu, a kojoj je zaštitnik sv. Josip.

U Ratnoj školi "Ban Josip Jelačić" uz polaznike iz domovine školuju se i polaznici iz inozemstva. Zadaća je škole priprema i osposobljavanje polaznika za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Po završetku izobrazbe polaznici su osposobljeni za preuzimanje ključnih pozicija u oružanim snagama, ministarstvima i različitim državnim institucijama i organizacijama koja se bave pitanjima obrane. Organizacija i provedba nastave odvija se na visokoj razini, predavači u školi su u najvećem dijelu vanjski suradnici s fakulteta u RH i inozemnih vojnih institucija i škola i visoki politički dužnosnici. U znak zahvalnosti nadbiskupu su darovali knjigu „25 godina Hrvatskoga vojnog učilišta“, a potom su se u ugodnom razgovoru uz osvježenje zadržali u vrtu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u utorak, 17. listopada u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu ...
U pripremi Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će biti upriličen u Solinu 2018. godine, ...
U petak 13. listopada nadbiskup Marin Barišić sa svojim suradnicima primio je izaslanstvo Međunarodnoga crkvenog ...
Prigodom redovite vizitacije sestrama Služavkama Malog Isusa splitske provincije časna Majka s. M. Radoslava Radek, ...
Studijski  dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije održan je u srijedu, 20. rujna 2017. godine u Marijanskom ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 15. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu p. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić slavio je misu zahvalnicu u nedjelju, 30. srpnja u župnoj crkvi u Srinjinama ...
„Veliki požar koji je proteklih dana pogodio naše područje, osim pustoši i katastrofe koju je prouzročio, ostavivši ...