Metković: Krštenje šestoga djeteta u obitelji Matković

Splitsko-makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić, predvodio je na Vazmeni ponedjeljak, 17. travnja, euharistijsko slavlje u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Metkoviću, za vrijeme kojega je podijelio sakrament krštenja Oliveru Matkoviću, šestom djetetu u obitelji Borisa i Danijele Matković. U koncelebraciji je bio i nadbiskup Martin Vidović, kao i još petorica svećenika.

U uvodu u misno slavlje, pozdravivši nadbiskupa Vidovića, župnika don Davora Bilandžića i župnog vikara don Miroslava Rubića, roditelje i rodbinu malenog Olivera, kao i sve vjernike okupljene na misno slavlje, nadbiskup Barišić svima je poželio sretan i blagoslovljen Uskrs.

Svoju homiliju mons. Barišić je započeo riječima iz 118. psalma: „Gospodnje to je djelo: kakvo čudo u očima našim“, govoreći kako su ovo bile riječi kojima je narod slavio uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista. Ove riječi posebno odjekuju ove godine, jer se svetkovina Uskrsa slavi istog dana u svim kršćanskim zajednicama. To posebno raduje i Nebeskog Oca, jer i On sam vidi sve svoje sinove kako zajednički slave Božje djelo. Ali slavlje Božjeg djela, uskrsnuća Kristova, ne zaustavlja se na samo jednom danu, već se ono proteže ne samo čitav tjedan, već sve do slavlja Pedesetnice. Svetkovina Uskrsa „srce“ je kršćanske vjere, događaj bez kojeg kršćanstvu ne bi nedostajalo samo nešto, već sve. Upravo o snazi i važnosti ovog događaja govori i Petar, kojega događaj uskrsnuća čini vjernim svjedokom te istine. Međutim, Radosna vijest, kako se je čulo u Evanđelju po Mateju, ima i svoj drugi moment – za one koji joj se protive ona postaje „žalosna vijest“, koju se pokušava spriječiti u širenju. To čine oni koji se boje istine, i to „sredstvom“ za ušutkivanje – novcem. Način na koji je Gospodin osuđen – prodajom za 30 srebrnjaka, postaje i način zaustavljanja širenja Radosne vijesti. Metoda je uvijek ista, ona se ne mijenja.  Ali ono što je Gospodin učinio ne može se zaustaviti niti na jedan način, jer istinu ništa ne može spriječiti, ustvrdio je nadbiskup Barišić.

Kada je Petar navijestio radosnu vijest o uskrsnuću Gospodinovu, narod koji ga je slušao pitao ga je što im je činiti. Petar im odgovara da se obrate, povjeruju i krste. Upravo je krštenje temeljni pashalni sakrament, on je „pasha“ – pobjeda života nad smrću i svim oblicima smrtnosti prije smrti. On je prvenstveno dar Boga Oca kojim urastamo u novi život s Njim, i po pokojem postajemo dionicima uskrsne, životne, dimenzije. Važno je slaviti kršenje i postati svjestan vlastitog dostojanstva kojeg po njemu primamo, zaključio je mons. Barišić pozvavši sve vjernike da žive životom djece Božje.

Na završetku euharistijskog slavlja, obitelj Matković darovala je o. nadbiskupu prigodan dar, a isto tako je nadbiskup poklonio obitelji knjigu s posvetom, osobno pismo, novčani prilog i krunice.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Hrvatski biskupi okupljeni na 56. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije objavili su 10. travnja izjavu o ...
Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ proslavili su, u ponedjeljak 9. ...
U vazmenoj osmini, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić posjetio je sestre benediktinke u samostanu sv. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u subotu, 7. travnja u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, ...
Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posjetio je i ovoga Uskrsa zatvor u Splitu, gdje je u skromnom i mirnom ...
„Događaj Kristova uskrsnuća snažan je Božji zahvat, kojim je promijenjena slika svijeta i pogledi na život i smrt. ...
Obrede Velikoga petka u splitskoj prvostolnici sv. Dujma predvodio je, 30. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup Marin ...