Metković: Krštenje šestoga djeteta u obitelji Matković

Splitsko-makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić, predvodio je na Vazmeni ponedjeljak, 17. travnja, euharistijsko slavlje u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Metkoviću, za vrijeme kojega je podijelio sakrament krštenja Oliveru Matkoviću, šestom djetetu u obitelji Borisa i Danijele Matković. U koncelebraciji je bio i nadbiskup Martin Vidović, kao i još petorica svećenika.

U uvodu u misno slavlje, pozdravivši nadbiskupa Vidovića, župnika don Davora Bilandžića i župnog vikara don Miroslava Rubića, roditelje i rodbinu malenog Olivera, kao i sve vjernike okupljene na misno slavlje, nadbiskup Barišić svima je poželio sretan i blagoslovljen Uskrs.

Svoju homiliju mons. Barišić je započeo riječima iz 118. psalma: „Gospodnje to je djelo: kakvo čudo u očima našim“, govoreći kako su ovo bile riječi kojima je narod slavio uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista. Ove riječi posebno odjekuju ove godine, jer se svetkovina Uskrsa slavi istog dana u svim kršćanskim zajednicama. To posebno raduje i Nebeskog Oca, jer i On sam vidi sve svoje sinove kako zajednički slave Božje djelo. Ali slavlje Božjeg djela, uskrsnuća Kristova, ne zaustavlja se na samo jednom danu, već se ono proteže ne samo čitav tjedan, već sve do slavlja Pedesetnice. Svetkovina Uskrsa „srce“ je kršćanske vjere, događaj bez kojeg kršćanstvu ne bi nedostajalo samo nešto, već sve. Upravo o snazi i važnosti ovog događaja govori i Petar, kojega događaj uskrsnuća čini vjernim svjedokom te istine. Međutim, Radosna vijest, kako se je čulo u Evanđelju po Mateju, ima i svoj drugi moment – za one koji joj se protive ona postaje „žalosna vijest“, koju se pokušava spriječiti u širenju. To čine oni koji se boje istine, i to „sredstvom“ za ušutkivanje – novcem. Način na koji je Gospodin osuđen – prodajom za 30 srebrnjaka, postaje i način zaustavljanja širenja Radosne vijesti. Metoda je uvijek ista, ona se ne mijenja.  Ali ono što je Gospodin učinio ne može se zaustaviti niti na jedan način, jer istinu ništa ne može spriječiti, ustvrdio je nadbiskup Barišić.

Kada je Petar navijestio radosnu vijest o uskrsnuću Gospodinovu, narod koji ga je slušao pitao ga je što im je činiti. Petar im odgovara da se obrate, povjeruju i krste. Upravo je krštenje temeljni pashalni sakrament, on je „pasha“ – pobjeda života nad smrću i svim oblicima smrtnosti prije smrti. On je prvenstveno dar Boga Oca kojim urastamo u novi život s Njim, i po pokojem postajemo dionicima uskrsne, životne, dimenzije. Važno je slaviti kršenje i postati svjestan vlastitog dostojanstva kojeg po njemu primamo, zaključio je mons. Barišić pozvavši sve vjernike da žive životom djece Božje.

Na završetku euharistijskog slavlja, obitelj Matković darovala je o. nadbiskupu prigodan dar, a isto tako je nadbiskup poklonio obitelji knjigu s posvetom, osobno pismo, novčani prilog i krunice.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
„Zahvaljujemo Gospodinu što nam daje ovo vrijeme korizmenoga hoda prema Pashalnom otajstvu, otajstvu našega spasenja. ...
U subotu, 10. veljače, mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup posjetio je u obiteljskim domovima malenu Noru ...
Sjednica Prezbiterskoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, pod predsjedanjem nadbiskupa mons. Marina Barišića, ...
Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije pod predsjedanjem splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je gospođu Ninu Kuluz 5. veljače u Nadbiskupskom Ordinarijatu u ...
„Prije četrdeset dana radosno smo proslavili blagdan Gospod­njega rođenja, Božić. A danas slavimo onaj dan kada su ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 26. siječnja u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu ...
„Majka Marija, Gospa Ranjena duboko je proživjela fizičke i duševne boli, osobito pod križem svoga Sina. I danas to ...