Nadbiskup Barišić održao predavanje na "Školi mira" u Vukovaru

U srijedu, 22. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, prihvatio je poziv ravnatelja ustanove „Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar“, gosp. Zorana Šanguta, te je sudjelovao u Školi mira i u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ održao predavanje.

Nakon obilaska Memorijalnog centra, u kojem se pobliže upoznao sa događajima Domovinskog rata, posebno onim koji su vezani uz  grad Vukovar, nadbiskup se susreo sa učenicima osmih razreda i njihovim voditeljima, koji u sklopu dvodnevnog posjeta Vukovaru uče o vrijednostima Domovinskog rata i obrane grada Vukovara. Svake godine kroz ovaj program prođe oko četrdeset tisuća učenika osmih razreda iz svih krajeva Hrvatske.

U svom obraćanju, mons. Barišić, je naglasio da u Vukovaru riječi šute, a „govore“ uho i oko, jer svatko na ovom svetom tlu, natopljenom krvlju ne samo heroja, nego i svetaca, ulazi u široko svetište, čiji je žrtvenik – oltar, otvoren Nebu, jer kako reče Isus, nema veće žrtve od ove da netko život svoj dade za prijatelje svoje.

„Vjerujem da svatko od vas ovdje, duboko i emotivno doživljavajući događaje koji su se ovdje dogodili, istovremeno biva scenarist  i režiser svoga filma. Vukovar nas ne ostavlja ravnodušnima. Vukovar nam je u srcu. Vukovar je bio u srcu branitelja, a danas, sa svojom tragedijom i ponosom, još dublje ulazi u srca vas, osmaša hrvatskih škola,“ istaknuo je nadbiskup.

Svatko od nas dolazi iz svoga doma - kraja i  zavičaja, kojega volimo i koji nam daruje svojevrsno prezime. Tako se kaže Ante Slavonac, Ivan Hercegovac, Jure Dalmatinac… Ali naš dom nas otvara i proširen postaje Domovina. Teško nas pogađa odlazak mladih iz rodnog zavičaja i domovine, ali kako sam riječ kaže „zavičaj – za vičnost“, nadbiskup je poželio da ova generacija mladih ljudi – osmaša – ostane trajno živjeti u svojoj domovini do prijelaza u vječnost.

U nastavku svog izlaganja, mons. Barišić, naglasio je da živimo u Lijepoj našoj. S pravom se to može reći za prirodu koja je „super – odličan“. A društvo? Koju ocjenu ono zavrijeđuje – upitao je predavač. Istaknuvši kako je društvo u našoj Domovini uvelike podijeljeno, poželio je učenicima da upravo oni sa svojim radom i marom, savješću i odgovornošću, životom i suživotom, isprave – podignu ocjenu društva Lijepe naše. Stoga  je svaka škola, pa i ova „Škola mira“ , istovremeno mjesto informacije i formacije, odgoja i obrazovanja, pomirenja i praštanja, otvorenosti drugima i izgradnje zajedništva u različitosti. Potrebno je izaći iz kruga sebičnosti, zatvorenosti i prošlosti te rastvoriti taj krug, gradeći smjer i put budućnosti, jer mržnja i osveta nikome ne koristi. Po osveti svi bi na kraju krajeva bili slijepi i krezubi.

„Svi mi znamo da je problem tko će prvi pružiti ruku i učiniti korak pomirenja. Samo jaki oprašta,, slabi to ne može jer ga je strah. Samo jaki može biti prvi i prvak. Jer kako kaže mudra izreka: 'Ako želiš biti sretan jedan trenutak, osveti se. Ali, ako želiš biti trajno sretan, pomiri se!' Nelson Mandela na jednom mjestu, govoreći o svom iskustvu praštanja, svjedoči da kada je izlazio iz dugogodišnjeg zatvora, da nije ostavio mržnju i osvetu iza sebe, i na slobodi još uvijek bi bio u zatvoru“, rekao je nadbiskup Barišić, podsjećajući učenike da vjeruje kako se obraća mladim kršćanima, koji su na ovom susretu velika većina.

Napomenuvši učenicima kako se nalazimo u vremenu korizmenog hoda, nadbiskup ih je pozvao da se sjete Isusovog evanđelja koje ne poznaje kategoriju neprijatelja, već samo kategoriju bližnjega. Svima nam je potrebno obraćenje moralno, religiozno i intelektualno, kako bismo razlikovali dobro od zla, ljubav od mržnje, istinu od laži. Božanski je opraštati, jer samo Bog oprašta, a budući da smo svi stvoreni na sliku Božju, praštanjem i pomirenjem i sami  postajemo božanski. Iako oproštenje ne mijenja prošlost, ono otvara i otkriva budućnost koja se događa u Pashi – prijelazu, koje su svjedoci naši mladi, s kojima će u Lijepoj našoj ljepoti prirode odgovarati i ljepota društva, zaključio je mons. Barišić.

Na kraju susreta, zajedno s ravnateljem Memorijalnog centra, nadbiskup je čestitao svim sudionicima kviza koji se održavao u sklopu predavanja, te im predao prigodne plakete. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u utorak, 17. listopada u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu ...
U pripremi Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će biti upriličen u Solinu 2018. godine, ...
U petak 13. listopada nadbiskup Marin Barišić sa svojim suradnicima primio je izaslanstvo Međunarodnoga crkvenog ...
Prigodom redovite vizitacije sestrama Služavkama Malog Isusa splitske provincije časna Majka s. M. Radoslava Radek, ...
Studijski  dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije održan je u srijedu, 20. rujna 2017. godine u Marijanskom ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 15. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu p. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić slavio je misu zahvalnicu u nedjelju, 30. srpnja u župnoj crkvi u Srinjinama ...
„Veliki požar koji je proteklih dana pogodio naše područje, osim pustoši i katastrofe koju je prouzročio, ostavivši ...