U Trogiru svečano proslavljena Gospa od Anđela

U trogirskoj župi Gospe od Anđela svečano je proslavljen blagdan njihove nebeske zaštitnice u utorak, 2. kolovoza. Svetu misu predvodio je provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović, a u koncelebraciji je bilo mnoštvo svećenika predvođenih župnikom don Stipanom Bodrožićem te don Josipom Dukićem, pastoralnim pomoćnikom na župi.

U svojoj homiliji provincijal je podsjetio da je sv. Franjo boravio na ovim prostorima te da on od nas očekuje da uđemo u Porcijunkulu, crkvicu Gospe od Anđela i zastanemo pred svojim Bogom te ga još više otkrijemo u svome životu jer nam jedino On daje pravo svjetlo u životu i jedino nas On spašava. "Riječ Božja koju smo čuli, draga braćo i sestre, upravo nam to poručuje. Ona nam poručuje kako je Bog blizak i kako nas pohađa, što Bog očekuje od nas, što nam nudi i na što nas poziva", ističe predslavitelj. Nadalje, pozivajući se na pozdrav koji je anđeo uputio Mariji prilikom navještenja pita se koliko je u životu kršćana danas radost vidljiva i važna dimenzija te ističe kako smo mi opterećeni zemaljskim te stoga ne vidimo da smo i mi na sakramentu krštenja besplatno primili Božju milost. Nabrajajući mnoštvo milosti koje smo od Boga primili propovjednik zaključuje da je milost sve ono što smo primili nezasluženo, a ako promotrimo vlastite živote uvidjet ćemo da je toga mnogo. Gospa nas uči da se riječ Božja prihvaća srcem, a ne riječju te nam pokazuje kako se treba odnositi prema svojim bližnjima u anđeoskoj vjeri i ljubavi. Roditelji su pozvani biti anđeli svojoj djeci i prenijeti im ono što je važno za spasenje njihove duše, a djeca su pozvana svojim roditeljima, djedovima i bakama biti anđeli u starosti i otkrivati da ih Bog voli i želi i da nisu problem, nego dar. "Sve to možemo ostvariti jedino ako dopustimo da se Riječ Božja nastani u našem srcu, kao što se nastanila u Gospinu srcu. Molimo Gospu od Anđela da nam udijeli snagu vjere, ljubavi, otvorenosti za ono što je Božje i da nas prati u svim našim potrebama da budemo uistinu radosna djeca Božja koja će pokazivati Božju dobrotu i ljubav onima s kojima žive", zaključuje provincijal.

Euharistijsko slavlje svojim su prisustvom uresili brojni ministranti, a mješoviti župni zbor uveličao ga je pjesmom. Na kraju misnog slavlja prisutnima se obratio župnik don Stipan Bodrožić koji je zahvalio fra Ivi na predvođenju slavlja, svećenicima koji su bili u koncelebraciji, ali i onima koji su ispovijedali, zboru i ministrantima te svim prisutnim vjernicima na dostojanstvenom sudjelovanju u slavlju. Na koncu svete mise upriličen je blagoslov bolesnika nakon kojeg je kip Gospe od Anđela u procesiji vraćen u novu crkvu sv. Ivana Pavla II. gdje je postavljen na trajno štovanje.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.