Posjet studenata KBF-a u Splitu Šibenskoj biskupiji

U četvrtak 25. svibnja 2023. godine studenti treće godine filozofsko-teološkog studija Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u sklopu kolegija Crkva Kristova, predvođeni izv. prof. dr. sc. don Edvardom Pundom posjetili su Šibensku biskupiju. Posjet jednoj (nad)biskupiji svojevrsno je studijsko putovanje čiju je praksu započeo prof. dr. sc. Ante Ančić, a nastavio dr. Punda. Njegovom je inicijativom praksa uvrštena u strateško područje katedre Temeljnoga bogoslovlja s ciljem da „u sklopu kolegija Crkva Kristova, studenti svake ak. god. posjete jednu mjesnu (partikularnu) Crkvu u Hrvatskoj, a u svrhu veće otvorenosti i spoznaje Crkve kao jedinstva u različitosti“.

U jutarnjim satima studenti su krenuli autobusom ispred zgrade KBF-a u Splitu put Šibenika. Putovanje je proteklo uz molitvu i pjesmu u opuštenoj atmosferi. Dolaskom u Šibenik posjetili su katedralu svetog Jakova, a u kojoj ih je dočekao biskup šibenski mons. Tomislav Rogić, župnik don Krešimir Mateša i biskupov tajnik don Šime Pleadin.

Otac biskup pozdravio je studente koji su stigli s don Edvardom te im u kratkim crtama iznio povijest Šibenske biskupije te njeno današnje stanje, kao i povijest same katedrale koja se sada nalazi u zadnjim koracima obnove. Nakon katedrale biskup je proveo studente kroz prostore biskupije gdje su se u velikoj dvorani okrijepili uz čašicu razgovora. Zahvalivši ocu biskupu na srdačnom dočeku studenti su krenuli u posjet crkvi svetog Franje, a zatim put Nacionalnog parka Krka i Skradinskog buka. Tamo smo imali prilike uživati u prirodnim ljepotama koje krase našu domovinu.

Nakon posjeta Krki krenuli su put Župe Gospe od Zdravlja - Jezera na otoku Murteru gdje ih je dočekao župnik don Tuna Jozić te su u crkvi imali misno slavlje koje je predvodio don Edvard, a slavlje su animirali čitanjem i pjevanjem studenti. Don Edvard je u homiliji govorio o neodvojivosti zajedništva s Bogom i međusobno. Dapače, istaknuo je, „nije moguće misliti a još manje živjeti neko zajedništvo s Bogom bez zajedništva jednih s drugima. Međutim, o zajedništvu najčešće govorimo ili ne vjerujući uopće da je ono moguće ili govorimo o njemu utopistički i moralizirajući“. Ponudio nam je poticaj da „ako osjećamo da nam je teško imati otvoreno srce prema nekima, onda je to izvrsna prilika da tražimo od Boga pomoć. To nas može pokrenuti, potaći na molitvu. Prema tome, naglasio je, ne trebamo niti sebe osuđivati ako nemamo snage za zajedništvo. Sve to možemo iskoristiti kao dobru priliku da se približimo Bogu u molitvi, a onda će se mijenjati i naš odnos prema drugima“.

Nakon svete mise slijedio je lijepi ručak u obližnjem restoranu, uz gitaru i pjesmu, a tako se nastavilo i u autobusu do Splita. Ovom prilikom zahvaljujemo don Edvardu, te upravi fakulteta i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koji su i financijski poduprli ovaj projekt.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Od srca Vas pozdravljamo u Gospodinu. I ove godine organiziramo našim ministrantima sportsko natjecanje u ...
U povodu početka nove školske godine Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić ...
Tradicionalno hodočašće mladih „Od Gospe do Gospe“ okupilo je i ove godine, 12. i 13. kolovoza, nekoliko tisuća mladih ...
U nedjelju, 23. srpnja navečer iz Splita je krenulo 147 mladih na hodočašće koje svoj vrhunac ima u sudjelovanju na ...
U župi Presvetog Srca Isusova u Splitu, okupili su se mladi hodočasnici na drugom od tri pripremna susreta za Svjetski ...
Susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Biti ili ne biti“ održan je u srijedu 21. lipnja 2023. u Velikoj dvorani ...
Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić predvodio je, u nedjelju 11. lipnja u ...
U subotu, 3. lipnja članovi dječjeg zbora i ministranti župe Gospe Sinjske uputili su se na godišnji izlet. Ovogodišnja ...