Studentski vjeronauk "Promjena srca - put ozdravljenja"

U utorak, 25. travnja, nastavio se ciklus studentskih vjeronauka, a temu "Promjena srca - put ozdravljenja" kroz osobno svjedočanstvo približio nam je gosp. Matej Lovrić.

Predavač je započeo susret prepričavši kako je njegov život od malih nogu bio obilježen sportom te se u tom smjeru planirao razvijati, ali nakon što je doživio nekoliko srčanih udara, rečeno mu je kako bi za njegovo zdravlje bilo najbolje da sport stavi sa strane. Nakon saznanja te informacije, njegov je život krenuo u grešnom pravcu, prepustio se u svijet droge, alkohola i bluda. 

Matej je napomenuo kako je nekoliko puta u tom razdoblju koje je trajalo godinama, zavapio Bogu da ga spasi jer to nije put kojim on želi ići. Nakon nekog vremena, preselio se u dio grada u kojem su se, točno ispred njegovog ulaza, okupljale prostitutke. Jedan od načina na koji je spoznao Božju prisutnost i providnost bio je, kada je jednu večer zatekao prostitutku kako moli krunicu, te je on odlučio sjest pored nje i moliti sa njom. 

Kroz svjedočanstvo prepričao je još nekoliko načina na koje se Bog očitovao u njegovom životu. Jedan od njih je kad se odlučio poći pješke na put prema Međugorju, krenuo je bez ičega, potpuno praznih ruku. Htio je da taj put bude put njegovog unutarnjeg ozdravljenja, put promjene njegovog srca i pravca njegovog života.

"I sjećam se da je tad bilo jako vruće, oko 38° ili 39°, ja sam Bogu rekao da sam žedan, a nisam imao ništa sa sobom. Par trenutaka kasnije, jedan čovjek je uz cestu zaustavio auto, otvorio prozor, pružio mi vodu rekavši 'Sigurno si žedan'. Bio sam gladan, opet sam rekao Bogu da sam gladan i poželio sam jabuku, i pored ceste je stajala jedna baka koja me upitala jesam li gladan na što sam odgovorio da jesam, i ona me pozove u kuću i kaže 'Nema baka puno, nego samo tri jabuke'. I svaki dan na tom putu sam doživljavao da imam sve, a nisam imao ništa kad sam krenuo".

Matej je danas član zajednice Arka Korablja, udruge kojoj je misija osobama s intelektualnim poteškoćama omogućiti spoznaju njihovih darova i talenata te im pružiti mogućnost spoznaju jednake pripadnosti današnjem društvu.

Nakon predavanja studentski kapelan don Ivan Terze najavio je sljedeći susret 2.5. na temu "Kad odlučivanje postane muka" koju će nam predstaviti pater Hrvoje Mravak.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...