Za 10 dana u Hrvatskoj počinje MAGIS Europe 2022.

Naša zemlja od 24. do 31. srpnja domaćin je međunarodnog isusovačkog programa za mlade, MAGIS Europe 2022. Preko 250 sudionika i 100 volontera raspršit će se na 29 eksperimenta po cijeloj zemlji s ciljem da se izlože različitim iskustvima, od hodočašća planinskim obroncima Velebita do suživota s benediktinkama u Zadru te u svemu i svima koje sretnu, susretnu Boga.

Završetak Magisa održava se u Splitu gdje će središnji događaji biti Smotra naroda 30. srpnja u 21:00 u Kampusu Dr. Franjo Tuđman te sveta Misa, 31. srpnja u 10:00 u Bazilici sv. Obitelji u Solinu.

Riječ ‘magis’ može se prevesti kao ‘više, bolje, cjelovitije’. Sveti Ignacije, utemeljitelj isusovaca koji su domaćini ovog projekta, koristio ju je da potakne duše na veću revnost u življenju s Bogom. To je i želja ovog međunarodnog programa: pomoći mladima da kroz razne aktivnosti, ignacijevsku duhovnost i zajedništvo, dožive i kušaju Božju blizinu te odaberu ono što ih više vodi Njemu.

Dva eksperimenta održavaju se u Bosni i Hercegovini, a jedan u Srbiji, jer su obje zemlje dio Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Kako je Hrvatska postala nositeljem ovog projekta rekao je p. Tomislav Špiranec, DI, predsjednik Udruge Magis. Projekt se održava od 1997. svake godine u nekoj drugoj zemlji Europe, a baš o završetku jubilarne 500. godišnjice obraćenja svetog Ignacija Hrvatska ima čast biti domaćinom. Eksperimenti su organizirani na području duhovnosti, služenja, umjetnosti, hodočašća, društva i kulture te omogućuju promjene kako u mladima tako i u lokalnim zajednicama gdje se odvijaju.

Mlade radosno dočekuje i Splitsko-makarska nadbiskupija s kojom u suradnji su organizirani glazbeni eksperiment u Splitu, pirografija na Braču, dječji kamp kod Sinja i društveno-kulturni eksperiment u Poljičkoj Republici. O motivacijskoj i evangelizacijskoj snazi ovakvih susreta govorio je povjerenik za pastoral mladih HPDI, don Mihael Mišo Prović, povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije. Kao velik plod takvih susreta naglasio je ostvarivanje obiteljskog poziva čak dvadesetak mladih parova koji su se proteklih godina na takvim susretima povezali.

Događaju se vesele i u Studentskom centru budući da tri studentska doma u Splitu nude 1200 ležaja i prvenstveno je ta ponuda usmjerena na mlade, rekao je Matej Sunara, media manager Studentskog centra u Splitu.

Hrvatski pastoral mladih Družbe Isusove nositelj je ovoga projekta, a u izvedbu su uz udrugu Magis uključeni SKAC Palma, SKAC OS, SKAC ST, razne crkvene zajednice i još mnoge institucije civilnog društva.

Na kraju je pater Špiranec pojasnio geslo ‘Sentir y gustar’, u neformalnom prijevodu ‘doživi i kušaj’, koje je sveti Ignacije Loyolski koristio opisujući način kako ući u dublji odnos s Bogom koji nas grli kroz stvarnost.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Vokalno-instrumentalni sastav „Izidor“ sa splitskog Sućidra u nedjelju 4. rujna nastupao je na koncertu duhovne glazbe ...
Međunarodni ljetni isusovački program za mlade koji žive ignacijevsku duhovnost Magis Europe 2022., kojem je ove godine ...
Na inicijativu župnika don Ivana Čotića, imajući u vidu sporost obnove, te i dalje velike potrebe potresom pogođene ...
Naša zemlja od 24. do 31. srpnja domaćin je međunarodnog isusovačkog programa za mlade, MAGIS Europe 2022. Preko 250 ...
Zahvalnim misnim slavljem i zabavom u dvorištu župne crkve na Kmanu završen je ovogodišnji ljetni oratorij za starije ...
U kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u utorak 28. lipnja, nadbiskup Barišić predvodio je misno slavlje na kojem ...
Svečano su 20. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu dodijeljene nagrade najboljim ekipama i pojedincima na ...
U subotu, 18. lipnja, u župi sv. Andrije na Sućidru u Splitu splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić ...