Te Deum splitskih studenata

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, Studentskoga katoličkog centra Split, Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, Studentskog centra i Sveučilišta u Splitu, u petak 10. lipnja u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu slavljena je misa zahvalnica za akademsku godinu 2021./2022.

Misu zahvalnicu predvodio je umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a koncelebrirali su predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihael Prović i fra Ivo Rastočić.

U pozdravu mons. Barišić istaknuo je: “Zahvaljujemo Gospodinu na kraju još jedne akademske godine. Vidite, ne zahvaljujemo mu na rezultatima, već na plodovima. Plod je nešto što traje, što nam je vidljivo, i zato posebno trebamo zahvaliti dragom Bogu. On nam je podario te plodove, evo i sada, na kraju još jedne akademske godine“.

U homiliji nadbiskup je istaknuo da za potpuno spasenje nije dovoljno biti samo zdrav i vedar, a za navedeno je nedovoljno položiti sve ispite i diplomirati. „Trebamo iz evanđeoske priče znati razliku između zdravlja i spasenja. Zdravlje je fizičko, tjelesno… Evo, vjerujem da smo svi ovdje, hvala Bogu dobro, ništa nas ne boli. No, mi trebamo spasiti to zdravlje i dati mu neki smisao. Nije dovoljno biti zdrav, a uz to, nije dovoljno ni položiti sve ispite, pa ni diplomirati. Gospodin nam odgovara; „Vjera te tvoja spasila“. Vjera ozdravlja cjelovitog čovjeka, zdravlje je tjelesno, ali naša vjera ozdravlja, daje puninu duhu i duši“, istaknuo je nadbiskup.

„Potrebno nam je stati na loptu, razmišljati i ‘pročitati’ svoj život. Onda ćemo otkriti koliko stvarno slavimo Božju pomoć koja nam se nudi i daje. No, mi često to ne vidimo, ne razmišljamo o zahvalama, ne zahvaljujemo Bogu, pa ni drugima, često smo nezadovoljni, nismo radosni. Radost nas usmjerava prema zahvali. Onaj koji zahvaljuje, taj uistinu osjeća radost. Onaj koji zahvaljuje, povezan je s Bogom, istinski je povezan s Gospodinom. Baš taj, koji se zahvaljuje iz dubine duše“, istaknuo je mons. Barišić.

U nastavku je rekao da ljudi često zaboravljaju i ne vide razliku između zahvalnost i nezahvalnosti. Točnije, svi smo hrabri u molitvi, ali kada se kroz molitvu treba zahvaliti, onda nismo dovoljno hrabri. „U mnogim životnim situacijama se ponašamo kad djeca. Djetetu je igračka bitna, nije mu bitan darivatelj. To je ta razlika između zahvalnosti i nezahvalnosti. Zaboravljamo naše darovatelje. S druge strane, mi smo jako hrabri i uporni kada treba moliti, no kada kroz molitvu trebamo zahvaliti – e, tu se često zaustavljamo! Tu gubimo iz vida temelj našeg života”, upozorio je propovjednik.

Studentima je poručio: „Bitno je da se prepoznamo, te da uviđamo zahvalnost, odnosno da uviđamo i vidimo zahvalnog čovjeka. On je uvijek tu, tu je u nama. Potrebno je ovu životnu novost ugrađivati u našu perspektivu, našu budućnosti i u konačnici, u naš život. Ne budimo plagijat, kada se zahvaljujemo budimo stvarni i iskreni! Nismo na svijet pozvani da bi se pravili kao plagijati. Jedno uvijek morate znati, samo onaj koji je zahvalan, on iskreno i u dubini duše može biti radostan“.

Kraj mise zahvalnice obilježile su prigodne poruke predstojnika Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Mihaela Provića, te Karle Kunac, predstavnice Studentskog katoličkog centra Split (SKAC_ST).

Dr. Prović zahvalio je svim prisutnima, ali i svima onima koji su u teškim pandemijskim vremenima Uredu za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, ali i svim studentima Sveučilišta u Splitu omogućili da ovu godinu uspješno privedu svoje kraju. Zahvaljujući studentima pozvao je: „Molimo jedni za druge. Neka studenti mole za profesore, a s druge strane i profesori za studente. Vjerujem da će vam ovo ispitno razdoblje proći u najboljem redu. Nadam se da će te sada pokazati puno znanja i vještina. Želim vam puno sreće i uspjeha, neka vas sve prati Božji blagoslov“.

Misno slavlje za kraj akademske godine tradicionalno su animirali članovi zajednice mladih iz Studentskog katoličkog centra Split. (SKAC_ST).

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Međunarodni ljetni isusovački program za mlade koji žive ignacijevsku duhovnost Magis Europe 2022., kojem je ove godine ...
Na inicijativu župnika don Ivana Čotića, imajući u vidu sporost obnove, te i dalje velike potrebe potresom pogođene ...
Naša zemlja od 24. do 31. srpnja domaćin je međunarodnog isusovačkog programa za mlade, MAGIS Europe 2022. Preko 250 ...
Zahvalnim misnim slavljem i zabavom u dvorištu župne crkve na Kmanu završen je ovogodišnji ljetni oratorij za starije ...
U kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u utorak 28. lipnja, nadbiskup Barišić predvodio je misno slavlje na kojem ...
Svečano su 20. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu dodijeljene nagrade najboljim ekipama i pojedincima na ...
U subotu, 18. lipnja, u župi sv. Andrije na Sućidru u Splitu splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić ...
U srijedu 15. lipnja održan je posljednji susret Hrvatskoga nadzemlja u ovoj akademskoj godini pod nazivom "Život na ...