Božićni susret Hrvatskoga nadzemlja

Treće srijede u prosincu održao se online božićni susret Hrvatskoga nadzemlja, o temi božićnih ukrasa: „Jesu li ukrasi ukrali Božić?“, a gost predavač bio je župnik u Grabovcu i Medovu Docu don Mario Čagalj.

Na samom početku predavanja don Mario je konstatirao da nam ukrasi jesu ukrali Božić jer kada se kršćanska duša na početku adventa zaputila u promišljanje najvećeg otajstva ljudske povijesti, Božjeg utjelovljenja u vremenu, trgovački centri izlažu svoje božićne ukrase te ih je većina ljudi odmah pohrlila kupovati. Sve to samo po sebi i nije neko veliko zlo, no zauzelo je glavno mjesto i skrenulo pažnju ljudima s najvažnijeg smisla tog vremena, u ovom slučaju priprave, jer za svako veliko vrijeme poput Božića, potrebna je priprava, povlačenje u tišinu, noć, zornice, to su dani posta, molitve, dubokih promišljanja. Međutim, današnje vrijeme previše je užurbano i napeto i do samog Božića već smo iscrpljeni i umorni te se na koncu na našim licima vidi da nismo dovoljno radosni glede Božića i proslave toga velikog otajstva.

Predavač je zatim iznio kako je uopće došlo do ukrašavanja u Crkvi te kako su se kroz povijest razvili današnji ukrasi i koja je njihova simbolika, od jelke, adventskog vijenca pa sve do jaslica i brojnih drugih ukrasa i običaja. No, kako se u suvremenom svijetu, koji je svjestan svog bogatstva, mijenjaju standardi, tako se promijenilo i tumačenje Božića. Iz svega se nastoji istisnuti kršćanski značaj i zamijeniti ga nekim svjetovnim i potrošačkim tumačenjima. Kršćansko srce trebalo bi naći mjeru u ovom vremenu prevelikog konzumerizma koje nam pokušava ukrasti Božić. Od brojnih lampica i svjetlucavih ukrasa došli smo u veliku opasnost da od industrijskog svjetla ne prepoznamo pravo svjetlo koje će doći rasvijetliti našu tamu. Don Mario ističe da je u ovim predbožićnim danima vrlo važna priprava na koju nas Crkva poziva i da se u onoj svetoj božićnoj noći dogodi eskalacija radosti kada u jaslicama ugledamo svoga Spasitelja.

Na samom kraju, don Mario je iznio svoju idealnu postavu jaslica te kako bi ih on uredio, a svima je preporučio i jedan pravi božićni film, „Priča o Isusovu rođenju“. U božićnoj čestitki mladima poručio je da u svojim srcima usvoje malog Isusa i da On u njima raste.

Susret je, uz samo predavanje, obogaćen pjesmama i filmovima u produkciji Hrvatskoga nadzemlja, a sve je zaključeno prigodnom božićnom čestitkom i meditacijom. Svi koji susret nisu pratili u livestreamu, mogu ga pogledati na Facebook profilu i YouTube kanalu Hrvatskoga nadzemlja te Nadzemlje pratiti i na Instagram profilu.

Sljedeći susret održat će se 19. siječnja.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U srijedu, 18. svibnja, Hrvatsko nadzemlje je upriličilo drugi susret uživo nakon dužeg održavanja online susreta ...
Povodom proslave blagdana sv. Dujma zaštitnika naše nadbiskupije Ured za pastoral mladih organizirao je malonogometni ...
Na svetkovinu svetoga Dujma, 7. svibnja 2022., u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“ Split održana je ...
U povodu blagdana sv. Dujma, zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije, Ured za pastoral mladih organizirao je od 28. ...
Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, u devetnici Sudamje organizirao je koncert moderne duhovne ...
U  Vrlici je u subotu 30. travnja uodržan Provincijski susret ministranata Franjevačke provincije Presvetog ...
Na Mali Uskrs, u nedjelju 24. travnja 2022., u katedrali sv. Lovre članovi HKZ-a MI iz Trogira organizirali su već ...
Nakon duže pauze uzrokovane mjerama protiv suzbijanja pandemije koronavirusa, ponovno će biti slavljene mise za ...