Hodočašće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Od Gospe do Gospe“

Tradicionalno 39. hodočašće mladih „Od Gospe do Gospe“ okupilo je i ove godine, 7. i 8. kolovoza, nekoliko tisuća mladih vjernika.

Hodočasnički put, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, započeo je u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu gdje su mladi mogli pristupiti sakramentu pomirenja kako bi čista srca krenuli do Gospina svetišta u Sinju. Euharistijsko slavlje u bazilici Svete Obitelji predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a u koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih župnim vikarom Župe Gospe od Otoka don Ivanom Odrljinom.

„U prvom čitanju iz knjige Ponovljenog zakona čuli smo pisca koji Izraelce upozorava da je Bog jedan te da ga treba ljubiti potpuno – svim srcem i svom dušom. I Isus Krist, odgovarajući pismoznancu na pitanje o najvećoj zapovijedi, ponavlja riječi Ponovljenog zakona te dodaje kako je potrebno ljubiti i bližnjega svoga kao samoga sebe. Upravo su ove dvije zapovijedi ljubavi razlog zbog kojeg idemo na hodočašće. Želimo ući u svoje srce kako bismo mogli preispitati svoj odnos prema Bogu i bližnjemu“, kazao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Podsjetivši nazočne vjernike kako je život Božji dar čovjeku, Nadbiskup je naglasio da u užurbanom svijetu punom obaveza uvijek postoji opasnost od zaboravljanja Gospodina. „Večeras će mnoge od vas opteretiti ruksak sa stvarima koje ste ponijeli na hodočašće. Kao što pretrpan ruksak može fizički umoriti tijelo, tako i duhovnost bez Krista može opteretiti dušu. Zbog toga, On je Onaj na koga se trebamo potpuno osloniti predajući mu svoje grijehe u sakramentu pomirenja“, nastavio je.

Kazavši kako je u bazilici Svete Obitelji prikazana povijest spasenja, mons. Barišić je istaknuo da za Božju milost i ljubav ne postoji bezizlazna situacija. „U našoj bazilici imamo prikaz bunara u kojeg su braća ubacila Josipa Egipatskog. Iz ljudske perspektive njegov život u tom trenutku postaje izgubljen, ali Bog ima drukčiju logiku. Svojim milosnim činom izvlači Josipa te on postaje blagoslov za Egipćane i svoju obitelj. Na isti način Bog svojim pogledom zahvaća život svakoga čovjeka. Bog nas nikad ne ostavlja. Prisutan je u svim našim križevima i patnjama“, konstatirao je.

Zaželjevši mladima pratnju Blažene Djevice Marije na njihovom hodočašću, mons. Barišić je naglasio kako je konačni cilj svakog ljudskog hodočašća susret s Uskrslim – kako u ovom životu tako i u vječnosti.

Hodočasnicima se obratio i don Ivan Odrljin koji je zaželio da im ova noć molitve i hoda bude korisna za duhovnu izgradnju te da nakane koje nose u srcima budu uslišane od Gospe – naše najmoćnije zagovornice.

Nakon misnog slavlja, za vrijeme kojeg je pjevao župni zbor, brojni mladi vjernici krenuli su na hod dug 35 kilometara kako bi Majci Mariji donijeli svoje molitve.

Zbog epidemioloških razloga hodočašće je održano po staroj stazi koja ide magistralnom cestom od Solina, preko Klisa i Dicma, do Sinja. Tijekom cijelog puta hodočasnici su imali pratnju službenika policije, hitne pomoći i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Po dolasku u Svetište Gospe Sinjske vjernici su mogli pristupiti sakramentu pomirenja, a ranu jutarnju misu predvodio je gvardijan i upravitelj Svetišta fra Ante Čovo. Na misi je pjevao vokalno-instrumentali sastav zajednice mladih Čudotvorne Gospe Sinjske.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...