"/>

"72 sata bez kompromisa" u Splitu

„Kroz ovu akciju moramo moliti jedni za druge da uistinu u ovoj akademskoj godini naš rad i život bude plodonosan. Ljubav prema Bogu treba biti vrhunac naše vjere“, kazao je predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihael Mišo Prović obrativši se studentima i mladima na početku euharistijskog slavlja u četvrtak, 15. listopada u crkvi Svetog Spasa na splitskim Mejašima povodom početka volonterske akcije „72 sata bez kompromisa“ koja je i ove godine upriličena u gradu podno Marjana.

Unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji mladi okupljeni u Studentskom katoličkom centru (SKAC)  i ove godine ujedinili su svoje snage u hvalevrijednoj akciji. Volonterske aktivnosti održavale su se od 15. do 18. listopada u 15 gradova i općina diljem Hrvatske. „Ponosni smo na to što smo uspjeli već sedmu godinu za redom provesti projekt u Splitu, u gradu iz kojeg je krenuo projekt diljem Lijepe naše. Zbog cijele epidemiološke situacije aktivnosti ćemo u većoj mjeri organizirati na otvorenom“, kazuje koordinatorica projekta i dugogodišnja članica Studentskog katoličkog centra Split Doris Nazor.

Naime, u Splitu je provedeno više od 50 različitih volonterskih akcija s oko 500 mladih volontera u dobi od 15 do 35 godina. Akcije su, kao i svake godine, bile raznovrsne: radne, ekološke, kreativne i humanitarne. Prikupljale su se namirnice za potrebite obitelji, uređivale su se i bojile gradske površine, čistili su se socijalni stanovi i izrađivali suveniri.

Projekt tradicionalno podupire čitav niz institucija među kojima su Sveučilište u Splitu, ali i  Studentski centar Split. „Ovaj projekt je bitan za studente. Mladi kroz volontiranje stječu praksu i radne navike koje im je teško steći na fakultetima. Osim toga, projekt je važan jer se mladi izravno uključuju u društveno humanitarni rad, pomažu starijim i nemoćnim osobama te provode hvalevrijedne akcije“, napomeno je ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić.

Gradonačelnik Split Andro Krstulović Opara dijeli slično mišljenje kao i Žižić. Kaže da su „72 sata bez kompromisa“ istinska „poplava“ dobrote. „Sudionici projekta zasigurno će u sebi probuditi želju i volju, pomagat će drugima te će davati sebe bez kompromisa. Grad Split je uistinu ponosan na sve te mlade ljude“, zadovoljan je splitski poteštat.

Tradicionalno, veliki volonterski projekt započeo je euharistijskim slavljem kojeg je predvodio predstojnik dr. don Mihael Mišo Prović. U prigodnoj homiliji, studentski kapelan je kazao da će projekt „72 sata bez kompromisa“ biti utjelovljenje prave ljubavi i mira.

„Ova tri dana vi ćete donositi ljubav, ali to neće biti bilo kakva ljubav, to je istinska ljubav Isusa Krista. Zato moram spomenuti blagdan koji je savršeno uklapa u vaš projekt, blagdan svete Terezije Avilske. Jer ako imamo Boga, imamo sve što nam treba“, kazao je osvrćući se na blagdan svete Terezije Avilske koja je svoj život posvetila Gospodinu. „Reformirala je svoj način života kroz svoju radikalnu odluku. Ona je pronašla Boga, ali je i u sebe pronašla u potpunoj punini“, nastavio je Prović. Upozorio je mlade na trenutke udaljenosti od Božje ljubavi. Kazao je da nezadovoljstva i frustracije dolaze zbog upravo tih udaljavanja. „To je posljedica udaljavanja od ljubavi. Moramo znati prepoznavati ljubav i dobrotu, te biti uvijek uz Boga“, istaknuo je don Mihael te je u nastavku kazao da se mladi kroz projekt moraju sjediniti sa Spasiteljem.

„Zato se i kroz ovaj projekt morate približiti Bogu, najbliže do sada. Tko ljubi Boga iznad svega cijela će mu nadolazeća akademska godina biti preplavljena lijepim iskustvima u potpunoj ljubavi i ispunjenosti s Gospodinom“, zaključio je u homiliji.

Na samom kraju mise dr. Prović je znakovito naglasio da se ovim projektom otvaraju vrata znanja, ljubavi i vječnog života kroz mnogobrojne talente koje mladi posjeduju. „Možemo reći da naše Sveučilište u Splitu, ali i Splitsko-makarska nadbiskupija otvara vrata znanja vječnog života u kojima vi možete pronaći svoja talente. Budite hrabri i bez kompromisa uđete na ta vrata. Svima vam želim sreću i Božji blagoslov“, zaključio je te je pritom pozdravio prof. dr. sc. Gorana Karduma, prorektora za nastavu Sveučilišta u Splitu koji je svojim dolaskom na misu pružio punu potporu projektu od strane Sveučilišta u Splitu. Misno slavlje animirao je vokalno-instrumentalni sastav „Veritas aeterna“.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Zaklada Marije Pomoćnice pokrenula je novi natječaj za učenike u potrebi. Dodijelit će 4 stipendije: za učenike ...
U nedjelju 25. travnja 2021. HKZ MI grada Trogira obilježio je svoj šesti rođendan. Proslava je počela svetom misom u ...
U srijedu, 21. travnja, na internetskim platformama održan je novi susret Hrvatskog nadzemlja na temu „Jel' Papa ...
Lic. theol. Bruno Petrušić, doktorand na poslijediplomskom sveučilišnom studiju Kršćanstvo i suvremena kultura ...
U srijedu, 17. ožujka, održao se novi online susret Hrvatskog nadzemlja na temu „Oholost vs. Poniznost“. O ovoj temi, ...
Učenici splitske Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ pokrenuli su 15. veljače trotjedni humanitarni ...
U srijedu, 17. veljače, održao se još jedan u nizu online susreta Hrvatskog nadzemlja pod nazivom „Blaženik svetačkog ...
Pobjednica hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije - popularne “Dore” - održane u dvorani “Marino Cvetković” u Opatiji u ...