„Te Deum“ – misa zahvalnica profesora i studenata splitskog Sveučilišta

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, na svetkovinu sv. Petra i Pavla u ponedjeljak 29. lipnja, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma „Te Deum“ – misu zahvalnicu za kraj predavanja u protekloj akademskoj godini. U koncelebraciji su bili studentski kapelan i povjerenik za mlade don Mihael Prović, dekan KBF – a don Mladen Parlov, rektor CBS – a don Jure Bjeliš, duhovnik CBS – a don Stipan Šurlin, katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i župni pomoćnik don Ante Mateljan. Uz studente, misi su nazočili i prorektor za nastavu Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Goran Kardum, dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Pero Vidan te predsjednica ASUS – a (Alumni Sveučilišta u Splitu) doc. dr. sc. Mirjana Milić. Pjevao je Zbor bogoslova pod ravnanjem maestra don Ivana Urlića.

Govoreći u prigodnoj homiliji o životu apostolskih prvaka, mons. Barišić je naglasio „da i naš život, poput njihovog, dodiruje novost Isusa Krista“.

„Petar je bio ribar koji je najveći životni poticaj primio od Gospodina. Isus postavlja učenicima pitanje: 'Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?' na koje samo Petar, potaknut Božjim nadahnućem, daje ispravan odgovor. Iako je izdao i zanijekao Krista, Petar raste u Isusovoj školi te postaje stijena koja simbolizira čovjeka oslonjena na Gospodina“, ustvrdio je.

Nadbiskup je istaknuo „da je Pavao bio učen čovjek kojega je Gospodin oslobodio od oholosti“, dodavši: „Pročišćen snagom Evanđelja, postaje skromni i autentični navjestitelj Radosne vijesti. Čak i u zatvoru govori o slobodi jer je zahvaćen mistikom Kristovog plana i programa. Isusa Krista je smatrao jedinim životnim dobitkom. I mi smo, kao Isusovi učenici, pozvani vidjeti Gospodina Pavlovim očima vjere koje nas uče kako je Krist onaj koji nam daruje dostojanstvo Božjih sinova i kćeri. Misleći da svojim snagama, askezom i molitvom možemo spasiti sami sebe postajemo pogani koji doživljavaju Krista kao idola“.

Mons. Barišić je poručio „da svoje planove i programe trebamo uskladiti s Kristom – Božjim planom i programom koji se temelji na ljubavi prema čovjeku jer tako postajemo sposobni za nadilaženje individualizma i sebičnosti“.

„Dragi studenti i profesori, život sv. Petra i Pavla je bio liturgija – proslava Boga. Po njihovu primjeru, i mi smo pozvani sve u životu raditi na veću slavu Božju“, zaključio je.

Na kraju mise dekan KBF – a don Mladen Parlov zahvalio je Bogu za sve milosti kojima je pratio studente tijekom akademske godine te Nadbiskupu na poticajnim riječima. Zatim je otpjevan himan „Tebe Boga hvalimo“.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...