„Gospodin mi je svjetlost i spasenje“ - duhovna obnova na Kampusu

U Nedjelju Božje riječi, 26. siječnja 2020., u kapelici bl. Ivana Merza održana je duhovna obnova pod nazivom: „Gospodin mi je svjetlost i spasenje“. Ispit savjesti za studente predvodio je dr. sc. fra Ivica Jurić s Katoličko bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

U ispitu savjesti koji je započeo molitvom, fra Ivica Jurić je studente i sve vjernike ponukao na razmišljanje. „Moramo se zapitati što je obilježilo moj odnos s Bogom u zadnjim danima. Potrebno je uvidjeti koliko ste zaista slavili Gospodina, koliko ste bili s Njim i na tome mu zahvaljivali“, rekao je, te je nadodao da bismo trebali uvidjeti koliko zaista imamo poštovanja i povjerenja prema Bogu.

Nakon ispita savjesti uslijedila je sveta Misa koju je predvodio dr. sc. fra Ivica Jurić uz koncelebraciju duhovnika studenata Sveučilišta u Splitu i predstojnika Ureda za pastoral mladih SMN dr. don Mihaela Provića.

U prigodnoj homiliju fra Ivica je istaknuo da na svetkovinu Nedjelje Božje riječi trebamo slušati Božju riječ te biti joj poslušni. Rekao je da riječ Božju trebamo prihvatiti te joj dopustiti da ona raste i donese nam plodove. „Bog nama daje svoje darove u obliku sjemenki. Te sjemenke su prvenstveno u Svetom pismu. Čitajući Božju riječ nešto se rađa u našem srcu upravo kroz tu Božju riječ. Samim time te sjemenke, ali i naša vjera rastu i razvijaju se, upravo po toj Božjoj riječi i Božjoj volji“, ističe.

Ističući prispodobu, rekao je da je Krist propovijedao o gradnji identiteta, odnosno o gradnji naše kuće. „Krist je rekao da se kuća može graditi na pijesku. U tom slučaju doći će oluja i kuća će se potpuno urušiti kao jedna velika ruševina. Osim toga kuća se može graditi mudro i na sigurnim temeljima, čvrstim i jasnim. Takva će kuća biti jaka i stabilna. Mi iz ove Kristove priče o građenju možemo zaključiti da je mudrost radišnija od radišnosti. Moguće je graditi, raditi i različito se aktivirati, ali je od toga graditi i raditi još važnije mudro graditi i raditi te prave temelje izabrati. Sve različito od toga će se srušiti i postat će ona velika ruševina, odnosno velika životna ruševina“, rekao je objašnjavajući Kristove riječi.

Zaključavajući homiliju istaknuo je da se moramo stalno zapitkivati koliko stabilno gradimo svoju kuću ili svoj identitet, te koji nam je pravi i čvrsti temelj na kojem gradimo nas i našu vjeru.

Na kraju duhovne obnove studentima se obratio predstojnik Ureda za pastoral mladih SMN i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihale Prović. Srdačno se zahvalio fra Ivici na održanoj duhovnoj obnovi te je studentima uz prigodne riječi ohrabrenja poželio uspješan i plodonosan nadolazeći zimski ispitni rok. Duhovnu obnovu animirao je vokalno instrumentalni sastav „Veritas aeterna“.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...