Završena trodnevna duhovna obnova na Kampusu

U srijedu 30. listopada završila je još jedna tradicionalna duhovna obnova koja se naredna tri dana održavala u velikoj dvorani Studentskog centra na Kampusu. Događajima sadržajna ove godine je imala naziv „Jednom se živi! Tko preživi pričat će.“

U sportskoj dvorani je okupila brojne studente i mlade koji su protekla tri dana sudjelovali u Euharistijama, klanjanjima pred Presvetim te predavanjima hercegovačkog franjevaca i voditelja brojnih duhovnih obnova u svijetu fra Marija Knezovića.

Početak posljednjeg predavanja duhovne obnove fra Mario je započeo mišlju pozivajući vjernike na duhovnost. Time je istaknuo važnost dojma koji na nas ostavlja Krist.

„Bitno je istaknuti da ćemo uvijek pamtiti dojmove koje su određene osobe u datom trenutku u nama ostavile – to je baština“ – zaključio je u početku svog posljednjeg predavanja fra Mario Knezović. Uz to prisjetio se svojih prvih duhovnih vježbi, u kojima kako kaže se samo duboko sjeća Božje blizine u tim trenutcima.

„Jedino je riječ Božja kadra mijenjati i oblikovati te stvarati u nama jedan drugačiji pogled na život i to je jedan od mentaliteta Isusa Krista koji je spominjan često kroz tri dana duhovne obnove na Kampusu“ – objasnio je hercegovački franjevac. Baš zato spominjući misao fra Mario želi svojim dolaskom pred mlade u Split kako kaže ostaviti dojam u kojem će barem jedna klica dojma ostati ovdje nakon duhovne obnove.

„Nemojte čekati da vrijeme završava, nego ga probajte ispunjati. Isusu je bilo teško s ljudima jer se nisu htjeli mijenjati. I mi se danas borimo s tom činjenicom. Nemojte dopustiti da vanjske okolnosti definiraju bitne sastavnice vašeg života“ – zaključuje fra Mario Knezović u svom predavanju.

Osvrćući se na Božju ljubav prema nama rekao je da smo mi voljeni od Njega i kada nam je teško. „Samo se sjeti da te Isus voli i čeka. Što prije ovu misao shvatite nikada nećete upasti u probleme. Nemojte život odrađivati! Pokušajte sve što radite s ljubavlju raditi“ – zaključio je u svom posljednjem predavanju na ovogodišnjoj duhovnoj obnovi fra Mario Knezović.

Nakon predavanja uslijedila je sveta Misa i klanjanje pred Presvetim koju je predvodio fra Mario Knezović uz koncelebraciju povjerenika Ureda za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i duhovnika studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihaela Provića

Fra Mario je u propovijedi naglasio kako se često događa da se u našim životima dogodi zanos prema nekoj situaciji u kojoj zaboravimo svoj cilj. Mislimo da napredujemo, a zapravo smo na krivom putu i moramo graditi sve ispočetka.

„Lakše je svima nama plivati nizvodno, ali to nije zanimljivo jer ono što je vrijedno i što se od nas traži je upravo ono plivanje uzvodno. Ti se zapravo boriš da se domogneš izvora“ – objašnjava kroz misao fra Mario u propovijedi na svetoj Misi. Ističe u nastavku kako je vrlo tužno ako u nekom trenutku zaniječemo sebe zbog svog interesa ili svog profita. Kaže fra Mario da se tu gubi naš vlastiti identitet.

Nadodao je povodom toga da ulaskom u vječnost ćemo imati samo jedna 'vrata' i moramo se truditi da nam budu ona širom otvorena, a to postižemo zaključuje fra Mario načinom života i izazovima vjere koji se pred nama nameću.

„Zato uvijek kažem mladima da se pitaju što je dobro za spasenje njihovih duša. U tim razgovorima izravno nisu vam potrebni ni svećenici ni fratri, jednostavno počnite logično razgovarati sa samim sobom. Zastanite i razmislite što je dobro za moju nutrinu i što me vodi ka uspjehu, a što u propast“ – ističe hercegovački franjevac Mario Knezović. Nadodaje uz to da je u već prije spomenutoj ljubavi vrijedna poniznost koju moramo gajiti!

„Nije poniznost dopustiti da svatko po tebi gazi, poniznost je duhovna nutarnja snaga dubine srca i duše. Tu trebaš znati da je Bog u tebi velik i da nisi sam! Zato ponizni budite i ponizite se pred snažnom rukom Božjom“ – zaključio je u propovijedi fra Mario Knezović.

Na kraju svete Mise posljednjeg dana duhovne obnove na Kampusu povjerenik Ureda za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihael Prović srdačno se zahvalio SKAC bendu koji je animirao svetu Misu, spomenuo je i sve animatore, volontere, organizatore te udrugu studenata Herceg Bosne, ali i vrijedan doprinos Studentskog centra Split koji je i ove godine omogućio da se duhovna obnova održi u velikoj dvorani unutar studentskog doma dr. Franjo Tuđman.

„Na kraju veliko hvala dragom Gospodinu koji nas okuplja i ove godine na istom mjestu. Vjerujem da ste svi ovom duhovnom obnovom koju je predvodio fra Mario Knezović upoznali sebe, bližnjega i samoga Boga“ – zaključio je riječima zahvale dr. don Mihael Prović.

Nakon svete Mise na samom završetku trodnevne duhovne obnove vjernici su u tišini molili i klanjali se pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...