Studijski izlet studenata splitskog KBF-a

U subotu, 25. svibnja 2019., studenti s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu bili su na studijskom izletu u Šibeniku, Visovcu i Ružiću. Organizator putovanja bio je fra Šimun Markulin, asistent na Katedri moralnog bogoslovlja splitskog KBF-a.

Polazak je bio zakazan u 8,15 sati s autobusne stanice u blizini Fakulteta, a prva točka obilaskabila je crkva Gospe van Grada, koja se danas nalazi u srcu Krešimirovog grada. Zanimljivu povijest crkve i župne zajednice predstavio je župnik fra Filip Milanović Trapo, koji u toj župi djeluje s još dvojicom franjevaca Provincije Presvetog Otkupitelja. Na manje od 5 minuta hoda nalazi se Nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, prvog Hrvata koji je ubrojen među svece Katoličke crkve. Konventualci već stoljećima žive u tom poznatom šibenskom samostanu, a studente je dočekao fra Augustin Kordić. U crkvi je kratko opisao povijest franjevačkog samostana, život sv. Nikole i njegovo štovanje u hrvatskom narodu,a od njega je osobito bilo zanimljivo čuti da je 1970. god. prisustvovao kanonizaciji u Bazilici sv. Petra u Vatikanu. Studente je zadivilo i bogatstvo knjižne građe koju posjeduje samostanska knjižnica, među kojima se ističe „Šibenska molitva“, jedan od prvih poznatih hrvatskih latiničnih jezičnih i književnih spomenika. God. 2015. franjevci su uredili i javnosti otvorili muzej, koji među izlošcima sadrži i sandale sv. Nikole Tavelića, relikviju iz 14. stoljeća.

Slijedio je obilazak Katedrale sv. Jakova, koja je 2000. god. uvrštena na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog blaga. Nakon kratkog tumačenja i obilaska krstionice studenti su nastavili prema gradskoj jezgri, gdje se nalazi rekonstruirana i modernizirana palača Galbiani, a unutar iste je smješten interpretacijski centar posvećen šibenskoj prvostolnici.Pod stručnim vodstvom Valentina DražićaCelića obišli su centar, koji je otvoren prije 10-ak dana i gdje je na jednom mjestu moguće pronaći sve o gradnji katedrale i o njezinim graditeljima, o bogoštovlju i uopće o liturgijsko-duhovnom životu povezanom s Katedralom; a sve to smješteno u širi kontekst povijesti Šibenika i Dalmacije.

Nakon obilaska – već sada možemo reći – veoma uspjelog interpretacijskog centra, grupa studenata nastavila je prema Gorici, dijelu Grada u kojem su niknula značajna crkvena zdanja – Sv. Lovre i Sv. Luca. Prvo bijaše franjevački samostan s općim učilištem prvoga stupnja, a drugo je benediktinska opatija, u kojoj koludrice žive od 1639. god. do danas. Sv. Lovre je danas franjevačka kuća s pripadajućom crkvom, koja čuva grob službenice Božje Klare Žižić. Nakon kratke molitve za beatifikaciju utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, studenti su se sa svojim profesorom uputili prema mediteranskom vrtu, koji se nalazi u sklopu Sv. Lovre. O ljepoti i korisnosti srednjovjekovnih samostanskih vrtova govorio je Zvonko Pešić, koji se pokazao pravim domaćinom. Uslijedila je pauza za ručak.

Malo prije 14 sati veselo društvo nastavlja svoje studijsko putovanje i kreće prema franjevačkom otoku Visovcu. O samostanu i novicijatu govorio je fra Ivan Režić, a osobito je upečatljiv bio susret i razgovor s franjevačkim novacima. Izmijenjena su iskustva, a novaci će uskoro i sami postati studenti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Vrijeme je brzo prošlo, a mnogi su od posjetitelja izrazili volju da se opet vrate i da iznova barem na koji sat uživaju u „rajuzemaljskom“. Autobus je čekao s miljevačke strane Visovačkog jezera i krenuo u 17 sati prema Ružiću, zadnjoj točki putovanja i jednodnevnog obilaska kulturno-duhovnih znamenitosti.

Gotovo svim sudionicima posjet crkvi Presvetog Otkupitelja bijaše prvi susret s tim dijelom Dalmacije, koji krije zemne ostatke velikog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, kao i njegove obitelji. U Ružiću ih je dočekao mjesni župnik fra Josip Jukić, drniški župnik fra Damir Ćiro Čikara i voditeljica Josipa Prpa. Kratko tumačenje o Meštrovićevom mauzoleju i slavlje svete mise. Predsjedao je fra Šimun. Još jedno zajedničko fotografiranje i vrijeme za polazak – 18,40 sati. Na putu prema Splitu svatko je rekao što mu se osobito svidjelo, a zajednički zaključak je bio da takve stvari treba ponoviti i sljedeće akademske godine i u što većem broju. Sretan povratak u grad pod Marjanom i zahvala svemogućem Bogu za dan proveden na studijskom izletu.

Kod organizacije i realizacije pomogli su: fra Jerko Kolovrat, fra Filip Milanović Trapo, fra Ivan Bradarić, fra Augustin Kordić, don Krešimir Mateša, don Roko Glasnović, Valentino Dražić Celić, fra Mate Topić, Zvonko Pešić, fra Ivan Režić, fra Damir Ćiro Čikara, fra Josip Jukić i Josipa Prpa.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...
Kao i svake godine u Imotskom se na četvrtu korizmenu nedjelju održao križni put za mlade iz Imotske krajine. Put križa ...
Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. ...