Susret Hrvatskog nadzemlja: „Humor je uvijek (w)in?“

Hrvatsko nadzemlje je u srijedu, 15. svibnja, na svojoj mjesečnoj tribini okupilo brojnu mladež grada Splita i okolice te studenata u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Tema tribine bio je humor, a kao gost predavač bio je pozvan don Mario Buljević, stručnjak na ovom području.

Don Mario Buljević istaknuo je potrebu za humorom u našoj svakodnevnici. Osoba bez humora vidi sve u uskom, uokvirenom obliku te zbog toga nije sposobna za određenu promjenu. Navodi također kako manjak smisla za humor upućuje na odsutnost poniznosti, na neimanje lucidnosti i širine. Kroz svoje je predavanje don Mario Buljević opisao vrste humora, ali bez točno određene definicije humora, naime, kako kaže, humor se ne definira – on se događa. Predstavlja jednu od pet glavnih dimenzija ljudske osobnosti, u humoru možemo primijetiti umijeće duha. Humor ne može, a da ne računa s onim što je duhovno. Humor nije samo vic, šala, komičnost, humor je puno više – humor je stanje. Stanje iz kojeg izlazi humor je stanje naše slobode iznutra, a stanje naše slobode iznutra mora biti oblikovano nečim – oblikovano je krepostima. Samo krepostan čovjek je duhovan čovjek, a kršćanski humor je upravo onaj oblikovan stilom života po božanskim krepostima. Smislom za humor kršćanin izražava vjerovanje u dobar ishod.

Svoje predavanje don Mario Buljević zaključio je prigodnom molitvom, a strpljivo je odgovorio i na pitanja iz publike.

Susret je uz iscrpno predavanje gosta predavača obilježen i bogatstvom skečeva, filmom „Zanimljivosti“ te filmovima iz suradnje Hrvatskog nadzemlja s domom Lovret i CBS-om Split.

Glazbeni ambijent susreta uveličao je Zbor Mihovil iz župe sv. Mihovila na Kamenu.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 19. lipnja na temu „Ljeto – odmor od Boga?“.