Nadbiskup Barišić primio delegaciju Zdruga katoličkih skauta Hrvatske

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u četvrtak, 8. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu delegaciju Zdruga katoličkih skauta Hrvatske: predsjednika Marina Miletića, voditelja katoličkih skauta Šibenske biskupije Filipa Plenču, Hrvoja Krnića i Antoniju Roca. Susretu su nazočili i generalni vikar mons. Miroslav Vidović i fra Ivica Jurić.

Skauti su predstavili nadbiskupu rad cijele organizacije, njihov odnos s izviđačima, karizmu, postojeće stanje i planove za rast. „Samo u Šibenskoj i Dubrovačkoj biskupiji imamo gotovo 400 katoličkih skauta i držimo da bi divno bilo da i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji radimo programe kroz koje će naši mladi rasti u ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini“, kazao je predsjednik Miletić.

Zdrug katoličkih skauta Hrvatske je nevladina i neprofitna organizacija koja je osnovana prije 15 godina u Rijeci, u pastoralnom domu Riječke nadbiskupije bl. Alojzije Stepinac u Driveniku. „U svaku biskupiju gdje dolazimo tražimo i molimo mjesnog biskupa da nas blagoslovi i da nam da odobrenje djelovanja. Naime, tijesno u suradnji s biskupima djelujemo što odlikuje našu organizaciju u svakoj mjesnoj biskupiji gdje smo do sada pravno osnovani: Požeška biskupija, Đakovačko-osječka, Varaždinska biskupija, Zagrebačka nadbiskupija, Riječka nadbiskupija, Šibenska biskupija, Dubrovačka biskupija. Radimo na osnivanju i u Porečkoj i Pulskoj biskupiji gdje nas prihvaća biskup kao i drugdje gdje po Providnosti nam se otvaraju vrata“, kazao je Miletić.

Imaju svoj tiskani Priručnik, jasnu strukturu, misiju i viziju, razrađen program djelovanja za sve dobne skupine, budući da u katoličkim skautima okupljaju vrtićke skupine djece, osnovnoškolce i srednjoškolce, studente i obiteljsku zajednicu. Rade prepoznatljiv program promicanja vrednota Domovinskog rata, humanitarne akcije za siromašnu djecu Vukovara, za Banjalučku biskupiju, ali rade i interkonfesionalne akcije (brinu o djeci Srebrenice, već 11 godina). Prije dvije godine dobili su dozvolu Agencije za elektroničke medije i pokrenuli svoj Radio Skaut i skautsku televiziju (www.radioskaut.hr i skauttv.hr).

Iznimno su aktivni tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih praznika kada mladima nude programe logorovanja i hodočašća (dvotjedna logorovanja na pustom otoku Zmajanu u Šibenskom arhipelagu, specijalističke obuke na Velebitu u suradnji s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit). Rade na razvoju duha i tijela naše mladeži. „Važno je napomenuti da svaka biskupija, do sada, zaduži jednog svećenika, ili odobri postojećeg koji se već pronašao u skautima da skauti kada odlaze izvan svoje župe ili biskupije uvijek, osim svojih vođa, imaju i svećenike kao duhovnu pratnju. Trenutno imamo nekoliko svećenika na razini cijele domovine koji su se i sami oduševili skautskim pokretom da su postali katolički skauti što su biskupi blagoslovili.“

Susreti su im usko vezani uz župnu zajednicu. Svi katolički skauti, na razini Hrvatske, provode isti program, s jednogodišnjim i  trogodišnjim planom. Tako više od tisuću aktivnih članova raste istim znanjem u ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini, što su tri temelja katoličkih skauta Hrvatske. Katoličkim skautom može postati svatko tko prihvaća Statut i Pravilnik Zdruga katoličkih skauta Hrvatske.

Nadbiskup je istaknuo da vidi katoličke skaute kao bogatstvo Crkve koja je otvorena za svakoga. Izrazio im je svoju podršku i blagoslov te ih pozvao na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna. U tom svjetlu darovao je predsjedniku Miletiću svijeću s logotipom Susreta, a svakome od članova po krunicu i privjesak s logotipom Susreta. Miletić je nadbiskupu uručio primjerak prvoga izdanja Priručnika i zastavicu Zdruga katoličkih skauta Hrvatske, a susret je završio zajedničkim ručkom u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...
Kao i svake godine u Imotskom se na četvrtu korizmenu nedjelju održao križni put za mlade iz Imotske krajine. Put križa ...
Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. ...
U Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu u srijedu 21. veljače održan je drugi ovogodišnji susret Hrvatskoga nadzemlja o ...
Ciklus Temeljne formacije animatora „Mladi za mlade“ u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji nastavljen je u subotu, 17. ...
„Ljubav" je bila tema petog u nizu susreta pod nazivom „Treći petak u Imotskom“ održanog u 16. veljače u dvorani ...
U četvrtak, 15. veljače, započeo je prvi susret ciklusa pod nazivom "Četvrtak za dušu" u organizaciji Ureda za Pastoral ...
U mjesnom bratstvu Frame Gospe Sinjske u nedjelju 4. veljače, održano je slavlje primanja i obećanja. Misno slavlje ...